Visst kan det vara lite svårt att lära sig de första stygnen ur en bok? För även om det är bra illustrationer i den är det lättare när någon visar hur stygnen ska sys. Man kan förstås gå en kurs, eller för den delen sitta hemma och kika på en instruktionsvideo för att komma igång…

För något år sedan när jag sökte efter ”broderi” på youtube hittade jag inte mycket kul. Men nu har jag hittat en hel del och tänkte dela med mig. De flesta videoklippen riktar sig till nybörjare. Filmen ovan heter Brodera mera och är gjord av Eva Holmgren. Det är min favorit, för jag tycker den är både lärorik och inspirerande! Ser du inte klippet ovan klicka här.

Hjärtstygn

Via youtube hittade jag ett stygn som är helt nytt för mig. Känner du till hjärtstygnet? Om inte, kan du titta på det här videoklippet, hittat via slöjd.nu:

Skolslöjd och korsstygn

Det finns en hel del filmer från skolvärlden, bland annat en instruktionsvideo om Fritt Broderi Årskurs 9, men den bekräftar ju lite att skolslöjd är trist. Två elever i en niondeklass har som projektarbete gjort en film som heter korsstygn för nybörjare!

Hallandssöm

Nedan visar Ann-Katrin Emanuelsson och Inger Hallberg, Falkenberg, Hallandssömmens olika delar när de syr ett hjärta. Filmen är en av fler gjorda av något de kallar QMade – kvinligt traditionellt hantverk med nya medier. Studieförbundet Vuxenskolan i Falkenberg är projektägare, Folkbildningsrådet är uppdragsgivare.

De sju klippen visas efter varandra, och är cirka tolv minuter titt-tid:

Hoppas du inspirerats till att börja brodera, eller fortsätta en stund till.

Text: Hanna Andersson

** Fler inlägg om stygnkunskap.

9 reaktioner till “Broderi för nybörjare – skolslöjd, hjärtstygn och hallandssöm

  1. Jag kan se på paddan. Klicka högst upp på Hallandssöm introduktion….. Så kommer de upp, gör samma sak på de andra youtube klippen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.