Textilhögskolan i Borås
Textile Fashion Center, Sveriges nya textila stadsdel öppnade i Borås i augusti 2013. Som första hyresgäst flyttade Textilhögskolan sin verksamhet dit.

Bohuslänbrodöser studerar framtiden…

Broderiakademins lokalgrupp i Bohuslän har gjort ett studiebesök vid Textilhögskolan i Borås. Centrumet för textil forskning och utbildning i Borås har precis flyttat till nya, mycket vackra lokaler i en gammal fabriksbyggnad i centrala staden.

Textilhögskolan är en del av verksamheten och den visades upp för lokalgruppen av universitetsadjunkt Elisabeth Fjällman, mångårig medlem i Broderiakademin och bosatt i Uddevalla.

I rundvandringen ingick bland annat ett besök i visningsrummet för smarta textilier. Smarta textilier var nog det som fascinerade oss allra mest.

Där visade coordinatören Anna Valtersson exempel på hur textila material och tekniker kan användas till en rad nya ändamål. Vad sägs om textilier som kan lysa, eller användas som musikinstrument? En ny binda för patienter som opereras för åderbråck är på gång, liksom en airbag som ser ut som en krage och ska skydda huvudet på bland annat oskyddade trafikanter.

I en sybåge visades virkade och stickade garner. De kopplas till högtalare och drivs med batteri vilket gör att de kan spela musik. Förutsättningen är att man också använder ett ledande material, till exempel koppar.

Besöket i Borås
var den första av flera upplevelser som Bohuslängruppen planerar för den summa pengar, som vi fick vid försäljningen av det så kallade Brandbroderiet. Det köptes av Uddevalla kommun och hänger nu i det anrika rådhuset.

Text: Barbro Hurtig
Bild: Visionsbild av Sweco Arkitekter, DTH Arkitekter

* Fler inlägg från Bohuslän.
* Nytt i galleriet!

2 reaktioner till “Studiebesök hos framtiden via Textilhögskolan

  1. Vilket trevligt sätt att använda gemensamma pengar. Studiebesök är alltid lika roligt tycker jag. Det ger så mycket, och var och en kan ta sin lilla bit ur kakan.
    Lycka till med kommande aktiviteter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.