A Handbook of Lettering for Stitchers

Gott nytt broderiår!

Till alla nybörjare kommer här ett viktigt meddelande: att brodera är inte svårt!

Det enda du behöver kunna för att börja är att trä en tråd i nålen och komma igång med upp-och-ned-stygn.

Det senaste numret av Broderiakademins medlemstidning hade tema: bokstäver och broderad text. Det är ett outsinligt ämne, och därför vill jag knyta an till det igen, först genom att tipsa om ovanstående bok A Handbook of Lettering for Stitchers av Elsie Svennås, från 1966. Du kanske redan har den på svenska i bokhyllan, Märkbok heter den, men i bokhandeln är den slut sedan länge. Om du är nyfiken finns en engelsk version att skriva ut från internet! Spar hem pdf-filen, skriv ut några sidor och börja öva på monogram, korsstygnstexter eller andra nya stygn.

* * A Handbook of Lettering for Stitchers – spara hem pdf-boken.

A Handbook of Lettering for Stitchers

Trots att bilderna är svartvita tycker jag de är inspirerande. Visst blir man sugen på att experimentera lite med broderade bokstäver framöver?

Att brodera bokstäver kan vara lite pilligt, man vill ju att det ska gå att läsa. Det får gärna bli någorlunda jämna bokstäver. Därför kommer här även ett annat (mer färgglatt) tips om hur du kan vidareutbilda dig själv…

hand_embroidered_letter_207

Även denna kunskapskälla är på engelska. En sorts kurs i broderad text finns också att hitta på nätet. Det handlar också om bokstäver och heter: Hand Embroidery: Lettering and Text Index! I första ”lektionen” visar Mary Corbet steg-för-steg hur du ritar upp egna ord till en märkduk och överför dem till tyget. Väl värt att gå på upptäcksfärd där!

Alla tips hittade via bloggen &Stitches.

Vilken är den viktigaste texten att brodera då? Jo, din signatur! Glöm inte att signera dina mästerverk med namn och årtal!

Vad blir ditt nästa projekt?

Text: Hanna Andersson

* * Tidigare stygnkunskap

9 reaktioner till “Stygnkunskap: Brodera bokstäver och text

  1. Hej Hanna och tack för trevliga tips på nätet. Det är så roligt att brodera ord. Jag brukar skriva kloka meningar och funderingar på mina verk.

    Gilla

  2. Det finns ju så många bra tankar och ord som man vill komplettera sina stygn med. Det gäller bara att kombinera. Trevlig hemsida du länkat till! Nu blev det ett projekt till att brodera och fundera kring!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.