Välkommen till Fritt forum på Broderiakademin.nu! Här kan du skriva frågor och information som gäller fritt broderi, textilt skapande, föreningen eller länkar till inspiration. Det är fritt fram att lämna en hälsning till andra brodöser! Lägg gärna in länkar till artiklar eller blogginlägg som har med handarbete att göra. Tycka till om något, ställ en fråga, inspirera – eller berätta vad du syr på just nu! Nyast inlägg längst ned!

Fritt forum för lustbrodöser, broderi från lokalgruppen i Värnamo
Så här gör du: Skriv i kommentarsfältet nedan, är det första gången du skriver på broderiakademin.nu publiceras din kommentar med fördröjning. Vill du svara på det någon annan sagt klicka på Svara på denna kommentar innan du skriver så ser man vad du svarar på.

OBSERVERA: Vi undanbeder oss länkar/reklam till varor och tjänster. Tips om pågående eller kommande utställningar, kurser och event skickas via kontaktformuläret till kalendariumet!

Äldre inlägg arkiveras men återfinns här: 2012, 2013 och 2016..

77 reaktioner till “Fritt forum på Broderiakademin.nu

 1. På förekommen anledning undrar jag, ni som köpt ”Broderade berättelser” har de kommit fram oskadda?. Vi bestämde att dessa vadderade påsar skulle räcka för att frakta böckerna i. En stilla undran

  Gilla

 2. Nej det har jag inte hört talas om…. men det borde finnas…. eftersom att brodera har en välgörande och terapeutisk effekt!!! Kanske något att utveckla?
  Mvh Helena M

  Gilla

 3. Vi i Växjöavdelningen av BRAK skickade in flera knutna pistoler som skulle vara med på en utställning på FNs internationella dag i oktober 2013. Är det någon som vet om de syddes ihop och hamnade på utställningen?

  Gilla

 4. Visiting Sweden in July to research needlework

  Hej, I will be in Sweden July 18 to July 29 to research needlework, specifically näversöm, Delsbö, and Järsvö. I will be in Hudiksvall, Gävle and Stockholm. Are there people I can connect with while I am there? Email me at debif AT nordicneedle.com

  Tack, Debi

  Gilla

 5. Välkomna på Brodericafé i morgon på biblioteket i Märsta kl: 13.00 – 16.00.
  Vi ser fram emot en trevlig eftermiddag.

  Hälsar Berit och Karin

  Gilla

 6. Tack för tipset Christina!

  Jag håller med dig, det är en väldigt intressant och fin bok. Jag recenserade den i ett tidigare nummer av medlemstidningen (3-4 2012).

  Gilla

 7. Hade inte möjlighet att åka tåg ända bort till er denna gång, hopppas ni hade det trevligt! Och hoppas det blir fler gånger?

  Och kanske vill ni åka till Taxingen slott den 30 juli och fira Världsbroderidagen med oss där? 🙂

  Gilla

 8. Ni har gjort det igen. TACK för en fin tidning som kom med posten idag. Glad över att ha en sådan medlemstidning

  Gilla

 9. Fina tidningen kom i går! Tack, tack! Som alltid ett genomarbetat och infallsrikt nummer. Roligt med intervjuer med lustbrodöser. Skall titta närmare när lugnet breder ut sig.
  I Midsommar kanske.
  Skön sommar till er ALLA!

  Gilla

 10. Ha en skön midsommar alla kära,fina lustbrodöser.
  Jag hoppas ni får en bra sommar med många stunder för broderi och vila.
  Så hoppas jag att vi får se er i Helsingborg i oktober vid årsmötet.

  Gilla

 11. Nu finns information om danskarnas broderiutställning i kalendariet för den som vill besöka Världsbroderi-broderierna där! Både duvor och knutna pistoler tror jag. Det är en Annelise Olsen, Helsingør som skriver:

  ”Udstilling af Broderier fra Verdensbroderidagen 2012 og 2013 på Hovedbiblioteket Kulturværftet Helsingør fra den 26. Juni til den 3. August 2014 I anledning af Verdensbroderidagen den 30. Juli 2014, som i år finder sted i Helsingør foran Kultur værftet, udstiller vi 166 broderier fra de 2 foregående års broderi dag.

  Tekstil spejler vores verden og i et broderi kan man iagttage de udtryk/tendenser som findes i vores tid. Broderi og tekstil kan blandt andet sætte fokus på sociale uretfærdigheder i og mellem lande. Hvert broderi fortæller sin helt egen historie. Sting kan være dekorative, smukke, trøstende, beskrivende, helende, fortællende, lystfyldte, oprørske, kærlige, perfekte. 100 af broderierne i udstillingen er udført efter tegning af ”Non-Violence” (a.k.a. ”The Knotted Gun”), skulptur af Fredrik Reuterswärd som står foran FN bygningen i New York. Broderierne er syet af kvinder i alle aldre og i mange forskellige udgaver. Således er der også broderet en mangfoldighed af freds duer. Udstillingen kan ses i Bibliotekets åbningstid.”

  Hon hälsar också:

  ”Der var ganske mange svenske damer med sidste år. Måske kunne de have lyst til at se udstillingen. Håber du kan bringe det på hjemmesiden”

  Gilla

 12. Världsbroderiadagen kommer vi att fira tillsammans med Uddevallagruppen. Här i KKV-Bohuslän, nära Gerlesborg, på trevliga kaféet Olivia. kl. 12>>>>.
  Om du befinner dig i norra Bohuslän är du helt nära! Välkommen!

  Gilla

 13. I tisdags lämnade jag de sista böckerna ” Broderade berättelser” till Halmens Hus där utställningen visas tom 31 augusti. Tack alla ni som köpt boken

  Gilla

 14. VÄRLDSBRODERIDAGEN

  Meddelande i dag till Godmorgon Världen:
  Hej,
  Meddelande om händelse kommande vecka.
  Onsdagen den 30 juli firas VÄRLDSBRODERIDAGEN, World Embroidery Day, på många platser i Sverige. Ett svenskt initiativ, som nu sprids över världen. http://www.broderiakademin.nu

  För två år sedan skickade jag också in ett meddelande som de då tog in! Så lyssna på avslutningen av Godmorgon Världen i P1, strax före kl. 11 då räknar de upp vad som skall hända i veckan. Då tog de in mitt budskap!

  Halloj, Stygna på!

  Hitta en skugga för att stå ut!

  Hälsar Elsa

  Gilla

 15. I Jönköping hoppas vi på många deltagare på Världsbroderidagen. Jag kan också tala om att min kontakt i Tokyo har på sin hemsida berättat om den här dagen och det har kommit kommentarer från både Australien, England och Tyskland samt USA. Rykten sprids och sådana här rykten är väl mer än OK.

  Ha en fin broderidag!!
  Ingalill

  Gilla

 16. Vi firar Världsbroderidagen på Prästgården , Murberget , Härnösand kl.11.00 – 15.00
  Kom och brodera med oss ! Ta med eget broderi och ett broderi, som du vill visa.
  Broderi-kit finns också att köpa.
  Hälsar Birgitta Sjölund Isakson

  Gilla

 17. Några Vilda Trådar firade Världsbroderidagen på kvällen vid ”Våfflan” i Sigtuna. Där åt vi middag och broderade lite granna i denna sköna sommarkvällen.

  Gilla

 18. Hej Alla Brodöser. Vi styrelsen vill påminna om att den 15 augusti är sista dagen för motionerna till årsmötet

  Gilla

 19. Hej alla brodöser,
  Har någon tips om hur man fotograferar våra alster, både de inramade (utan glas) och med mjuk montering?
  Jag upplever det svårt att få rätta vinklar och färger.
  Hälsningar
  Lena Nordström

  Gilla

 20. Ida-Lovisa Rudolfsson årets Unga konsthantverkare
  Publicerad 14-10-08 10:30

  2014 års Unga konsthantverkare är textilkonstnären Ida-Lovisa Rudolfsson från Göteborg. Det centrala i hennes konstnärskap är broderiet och hon berättar genom stygn, tyg och färg.
  Läs om utmärkelsen: http://www.nationalmuseum.se

  Ida-Lovisa Rudolfsson studerade på HDK och fick Broderiakademins stipendium 2007.

  STORT VARMT GRATTIS TILL IDA-LOVISA!

  Gilla

 21. Enligt Täcklebo Broderiakademis stadgar ska verksamhetsberättelse,bokslut samt revisionsberättelse vara tillgängligt för medlemmarna en senast en vecka före årsmötet.Det skulle vara bra om dokumenten publiceras på hemsidan.Det är naturligtvis intressant för alla medlemmar att kunna följa Täcklebos arbete under året och även ha insyn i hur verksamhetsplanen för året följs upp av styrelsen.
  Vi är medlemmar i ett land med stora avstånd och hemsidan är ett bra hjälpmedel att få ut information.Genom att läsa viktiga dokument kommer fler att kunna bli delaktiga i föreningens arbete och detta stärker föreningen syfte.

  Gilla

 22. Ni har helt rätt Kerstin och Elsa.
  Vi tar upp det till diskussion, det är ju inte bara de som är på årsmötet som har rätt att se vad som står i dessa offentliga dokument.

  Gilla

 23. Så här ser det ut idag:

  Verksamhetsplan och årsmötesprotokoll har funnits uppe på hemsidan i ett par år (sedan 2010 har jag lagt upp dem), under Viktiga dokument. Årets dokument kommer så fort de är klara.

  Våra inlägg om vad som avhandlas på varje styrelsemöte, författat av sittande sekreterare, finns i kategorin Våra nyheter. Där kan man följa vårt arbete kontinuerligt, ställa frågor och hålla koll på styrelsen om man vill. Bokslut och revisionsberättelse kan varje medlem begära ut om man är intresserad av att läsa dessa närmare, kontakta sittande kassör i så fall.

  /Hanna, som varit med i nuvarande styrelsen längst… ojojoj.

  Gilla

 24. http://www.nationalmuseum.se/sv/Om-Nationalmuseum/Aktuellt/Ida-Lovisa-Rudolfsson-arets-Unga-konsthantverkare/

  IDA-LOVISA RUDOLFSSON FICK ÅRETS Stipendium till Unga Konsthantverkare från Nationalmuseum. Se artikeln ovan.

  IDA-LOVISA är inte ny för oss i Broderiakademin! Redan 2007 fick hon vårt stipendium. Och har sedan dess envist arbetat med att utveckla sitt säregna bildspråk, som bygger på broderi. På hennes hemsida kan du se hennes CV.

  Stort Grattis IDA-LOVISA!

  Vi är stolta att ha varit bland de första att ge dig en utmärkelse!

  Elsa Agélll
  f.d. professor i Textil Konst, HDK, GU
  initiativtagare till Täcklebo Broderiakademi

  Gilla

 25. Hoppsan, nu ser jag att jag redan skrivit om detta! Men jag tycker det är befogat att Ida-Lovisa får en artikel på artikelplats! Det är väl en sådan jag inte kunde finna när jag sökte på hennes namn.
  Detta stipendium är en mycket viktig utmärkelse i den textila konstvärlden, och att en broderande konstnär får det är sannerligen REMARKABELT!
  Elsa

  Gilla

 26. Jag blev jätteglad när jag hämtade in posten idag. Min Kontaktannons som varit på resa med Berättande Broderier har återvänt. Ett stort tack till er alla som varit inblandade. Britt Carlsson

  Gilla

 27. Jo, vi har tagit ner den sista utställningen av Berättande broderier i Kungälv.
  Vi hann med att skicka en tredjedel av konstverken. De övriga kommer efterhand som vi hinner med.
  Så dyker inte just din upp de närmsta dagarna så ha lite överseende,
  den kommer så småningom

  Gilla

 28. Jag är så glad över att tillhöra denna fantastiska förening som har en underbar medlemstidning. Stort tack till redaktionen ni har gjort det igen!!!. GOD JUL alla!!!

  Gilla

 29. Tack en gång för en sådan fin medlemstidning som ni gör på BRAKs redaktion. Inspirerande nummer igen! Jag önskar er alla en riktig God Jul och ett Gott Nytt Broderiår till er alla brodöser i vårt avlånga land!

  Gilla

 30. Jag vill bara skriva några rader och tacka Kristin Andersson, Kerstin Anderberg och Boël Östlund med flera som jag inte har namnet på och det arbete de lagt ner i samband med utställningen på Mimers Konsthall. Vet att de hade ett stort jobb med hängning, nedtagning av broderier. Så för att inte tala om det enorma arbete med att skicka tillbaka alla broderier . Det har tagit dagar för dem och oro för att broderierna ska komma ”hem” till respektive brodös i ett bra skick. Tack!

  Gilla

 31. Tack för tipset Elsa.Nu har jag fått nya broderifavoriter,Letters from the from.
  Förutom fina broderier är det intressant att ta del av dina reflektioner och inte minst processen fram färdiga konstverk
  Kerstin

  Gilla

 32. Bra reklam för Broderiakademin!
  Jag vill berätta något som är roligt både för mig själv och för Broderiakademin.
  Av en slump hade två kvinnor, Anna och Tina, hittat Broderiakademins hemsida på nätet. De var på jakt efter hur man kan använda olika former av konst för att må bättre, till en utbildning. Där hittade de också boken ”Broderade berättelser” och köpte den. De tyckte den var fantastisk och fastnade för min bild ”Sotalapsi” och ville ha kontakt med mig. Detta var hösten 2014.
  De höll på att göra en digital utbildning ”Kultur- byggstenar till hälsa” för Region Blekinge. Utbildningen vänder sig till vård- och omsorgspersonal, kulturarbetare och patienter. Där presenteras olika kulturaktiviteter, som kan användas för en bättre hälsa.
  De olika kategorierna är dans, musik, teater, litteratur, film och bild. I den sista kategorin kommer min bild, som de fick tillåtelse att använda med min text till.
  I en ruta i anslutning min bild gör de reklam för Broderiakademins hemsida och hur många tips och idéer i fritt broderi man kan få från den. Härligt, eller hur?
  Den digitala länken är snart helt färdig, jag har fått demoversionen.
  Jag har också fått erbjudandet att gå utbildningen och det tar jag tacksamt emot.
  Med vänlig hälsning
  Tuulikki Andersson

  Gilla

 33. Visst är detta en jättebra sak. Roligt att Broderiakademin får kredit och kan inspirera till aktiviteter inom vården.

  Gilla

 34. Jag fick en inbjudan att prata Broderiakademi och fritt broderi till årsmötet på Hemslöjdsgillet i Bosjökloster, det var en trevlig samling damer som frågade och frågade och tänkte att den kontaktgrupp kanske kunde vara någonting för dem.
  I snabb följd kom det så en inbjudan från Skåne spetsar att besöka dem och visa hur man kan använda spets i det fria broderiet.

  Jag tycker det är jättetrevligt att man från alla håll nu börjar visa intresse för hur vi arbetar.

  Gilla

 35. Heja dig Tuulikki!
  Kul både för dig och broderiakademin att du så generöst bidrar och delar med dig så att broderi kan spridas på så många olika sätt.
  Stort lycka till. Kram Åsa

  Gilla

 36. Hej!

  fick den här artikeln i min post idag:

  Skola broderar ett blommigt lapptäcke

  Tänkte att det kunde vara en rolig sak för fler att få veta. Jag tänkte även att någon från broderiakademins styrelse eller någon som bor i närheten, kunde följa upp för att se hur resultatet blev.

  Gilla

 37. Ett varmt tack till alla,som skickat in bidrag till
  Sommarsalongen för fritt broderi. Juryn har nu valt ut de broderier,som ska visas på Köpmansmagasinet Smygehuk under juli månad.
  Britt Lilja håller nu på med att skicka ut juryns beslut till alla deltagare.
  Juryn har satt samman en utställning,som på ett fint sätt speglar broderiets mening för många av oss -LUST och FÄGRING.

  Gilla

 38. Jag sitter och skriver på Facebook om Världsbroderidagen— och får omedelbart många glada gilla och delningar!

  Då slår mig en sak: När ni då samlas och har trevligt med broderiet, kunde ni kanske skicka en tanke till bykvinnorna, i Indien! Genom att delta i den Gräsrotsinsamling som skall hjälpa oss att bekosta en studieresa hit till Sverige för vår idoga medarbetare, Kulvinder, som är den som gör hela arbetet möjligt där nere. Jag tänker skicka uppropet till Redaktionens Hanna och hoppas hon kan lägga ut det i sin helhet. Vi planerar att Kulvinder skall komma 12 Augusti – 3 September. Hittills har insamlingen givit 18000 kronor. Men vi räknar med att det kostar det dubbla. Så bidrag är fortfarande mycket välkomna.Så här ser uppropet ut!

  GE ETT BIDRAG TILL KULVINDERS UTVECKLINGSRESA TILL SVERIGE
  STÖD VÅRT FORTSATTA ARBETE MED FLICKORS SKOLGÅNG I BHEEL BASTI
  Till Mahilas Vänner
  och alla som intresserar sig för vårt arbete i byn Bheel Basti i Indien. http://www.mahila.se eller http://www.mahila-indianembroideries.blogspot.com
  Vår omistliga medarbetare, tolk och kulturella vägledare i Byn: Kulvinder K. Grewal skulle efter 8 perioders ihärdigt samverkande ha stor glädje av att besöka Sverige. Vi avslutar våra årliga besök som varat mellan fyra mån. och nu senast 3 veckor. Kulvinder kommer att fortsätta arbetet på egen hand. Med fjärrstöd av oss givetvis.Ett besök här i Sverige skulle både inspirera henne och ge oss bättre möjligheter att förstå varandras sätt att kommunicera.
  Nu vill vi kunna bjuda in henne att besöka oss i Sverige under 4 sensommarveckor och har just fått avslag på en ansökan om medel.
  VAR OCH EN SOM INTRESSERAR SIG FÖR VÅRT ARBETE FÅR NU TILLFÄLLE ATT STÖDJA DEN FORTSATTA UTVECKLINGEN GENOM CROWDFUNDING eller MÅNGA BÄCKAR SMÅ…Bankgiro: 420-5431
  För styrelsen i Föreningen Mahilas Vänner Elsa Agélii

  Gilla

 39. Det är en fantastisk fin broderiutställning i Sigtuna, torsd – söndag började idag den 19 aug – 23 aug. Missa inte den så är det litteraturfestival i helgen i Sigtuna också.
  Spira heter det lilla galleriet följ stora Gatan mot museet.

  Hälsningar Berit Erixon

  Gilla

 40. Hej. Jag har sett en del av era medlemmars broderier och jag vet ju att det jag sysslar med kanske är av ringa intresse för er, men man vet ju aldrig. Jag tycker att det är roligt att försöka t.ex. återställa ett broderi som slitits ut av min flitiga användning. Jag har ett mönster från 1925. Om jag skriver korsstygnstavla, så tror ni kanske att det är en hiskelig en, men det är fel. Tavlan hängde i mitt föräldrahem och den var vacker. Mönstret fanns i en Allerstidning och jag har kontaktat dem. (Själva mönstret är intakt, men just den del där färgbeskrivningen, översättningen till färgerna fanns, är borta. )Tyvärr hade den del av arkivet där ”mitt mönster” förvarades förstörts vid en brand. Min fråga till er är: Vet ni om t.ex. Nordiska museet eller andra har sparat broderier från 1900-talet (om de inte har gjort det , så borde de ha) . Kan ni ge mig ett tips om en adress så vore det snällt. mvh Helene Roth

  Gilla

 41. Hej! Jag undrar om någon känner till någon butik eller person som kan hjälpa till att brodera namn och datum på en dopklänning i Stockholmstrakten? Alla tips mottages tacksamt! Vänligen Camilla

  Gilla

 42. Hej Helene!
  Jag vet att man har stora samlingar av broderier på Nordiska Museet. Tag kontakt med dem och fråga. Tel 08-51954600 eller gå dit och botanisera i deras fina lådor.
  På facebook finns flera broderigrupper vars medlemmar vet mycket om broderier. Kolla där!
  Eller på biblioteket. Det finns många böcker om gammalt broder. Du kan säkert få inspiration till ditt arbete.
  Lycka till önskar Barbro Li

  Gilla

 43. Vår grupp Textila Äventyr i Västra Frölunda Göteborg och harvidag satt ihop en lite utställning på Frölunda kulturhus. All försäljning går oavkortat till flyktinghjälpen UNHCR. Vi har medvetet satt lägre priser än vi brukar, för att förmå så många som möjligt att köpa. Det känns som en bra sak att skönka sina alster på detta sätt till en behjärtansvärd sak, och så får vi anledning att brodera lite nytt igen. Vi sitter varje måndag fm och broderar på kulturhuset, och personalen där var mycket nöjda och glada över vår ide. Kanske kan vi utmana andra lokalgrupper att göra likadant?

  Gilla

 44. Synd att jag inte bor i Göteborg. Hade varit roligt att få se – vara med på detta. Mycket bra idé att hjälpa till på det här sättet.

  Gilla

 45. Hej Jane! Såg inte din kommentar förrän nu. Ja, detta var roligt och föll mycket väl ut. Vi är inne på tredje och sista veckan nu, och har fått fylla på i våra montrar. Och vi har fått in riktigt mycket pengar till flyktinghjälpen. Känns bra att kunna hjälpa till på detta sätt, med det roligaste vi vet, att brodera!

  Gilla

 46. Om du skall ha glas på så tycker jag att det blir snyggt med en distans till glaset så att det inte ligger helt an. Annars är det fint att montera helt utan glas – så att stygnens relief verkligen syns.

  Gilla

 47. Har sett en bonad som kanske var broderad runt 1900-1930 med texten , Djärva tankar och kraftiga viljor driva världar fram emot nya mål
  Har någon en aning om vem som skrev detta och i vilket syfte? Kanske rösträtten?

  Gilla

 48. Påskutställlning i Hässleholm av lokalgruppen Fria Trådar

  En dag återstår nu på vår påskutställning. Våra många besökare uppskattar broderiet som konstnärligt utrycksmedel. Oftast är det olja och akvarell som visas men broderi är något helt annat. Vi informerar om Broderiakademin och folk är väldigt intresserade. Efter att ha sett vad man kan åstadkomma med nål och tråd vandrar de flesta ut från vår utställning med ett leende på läpparna. Tänk att vi fått göra så många så glada!

  Gilla

 49. VÄRLDSBRODERIDAGEN
  Under politikerveckan i Almedalen hade Kulturrådet, som lyder under kulturdepartementet ett seminarium med titeln Kulturklyftan – Vision och verklighet.
  Det bekräftas att tyvärr är kultur ett demokratiproblem.
  Det är väletablerade,välsituerade medborgare som nås av musik,konst, film………..
  Värlsbroderidagen ger oss brodöser en möjlighet att nå ut till att nå många och ge besökare möjlighet att ta del av textilkonst. Genom alla de aktiviter som Braks lokalgrupper ordnar ute i offentliga miljöer når vi en mångfald och med stygn kan vi rasera avstånd mellan olika grupper i samhället.
  Broderi blir en brygga och ett arbete för frihet och fred.

  Kerstin

  Gilla

 50. Hej!
  Jag undrar om det går att köpa jubileumsboken fortfarande. Jag har lånat den på biblioteket. Jag skulle gärna ha ett eget ex i slöjdsalen.

  Mvh Annelie

  Gilla

 51. Hej!
  Var hittar man nuförtiden linneväv i band 4-5 cm brett med stadkant? Jag broderar bokmärken men har inte köpt väv på många år och det verkar hopplöst att få tag på.
  Bettan

  Gilla

 52. Liljevallchs vårutställning 2017

  Hej! Vi i Växjö Brak är bra stolta över att en av oss Siv Salomonsson har fått TVÅ säger TVÅ broderade alster med på Liljevallchs vårutställning.

  Det är ju samma uttagare Ernst och Mårten som är med i tv programmet Konstnärsdrömmen.

  Gå in på Växjös lokalgrupps sida och titta på Sivs hus och annat fint vi gjort på sista tiden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.