lignell

Barbro Li ”hade tur” förra året då hon bara, som av en slump, råkade hamna på världens största (?) broderimässa i London! Här kommer ett reportage om mässan.

Dagen efter att maken och jag landade i London öppnade den stora symässan Knitting and Stitching Show på Alexandra Palace i norra delen av London (10 – 13 oktober 2013). Jag hade redan på nätet hemmavid bokat en biljett och ett deltagande i en workshop.

Efter en ganska lång och lite slingrig resa med tunnelbana och buss (plus promenad genom en enorm park) var jag nu här. Inte ensam. Nej kön ringlade lång vid entrén, men snabbt och effektivt var man inne i det stora palatset som enligt uppgift är sju acres stort.

Mitt första stopp blev hos en broderande man, med en underbar arbetsplats! Han broderar en vacker lite fågel, efter mönster av Nicola Jarvis och May Morris vackra broderier inspirerade av William Morris bilder.

William Morris bilder
En sådan broderiställning vill jag ha. Titta på fåglarna! Och blommor och växterna också. De är så vackra men kräver noggrannhet och skicklighet.

Den workshop jag anmält mig till bar rubriken ”Easy & Fun Sketchbooks Skills” och skulle ledas av Bobby Britnell som gett ut bland annat Stitched Textiles: Flowers. Den startade klockan 10.30 i rum fyra. Hade jag köpt grisen i säcken? Jag har läst om och sett många spännande och inspirerande skissböcker men aldrig gjort någon själv. Vad skulle detta bli? En timme skulle det pågå.

Bobby Britnell
Bobby Britnell är en duktig artist med skicklighet inom både grafik, design och broderi. En spännande och duktig pedagog är hon också. Hon hade dukat upp med pennor framför var och en av oss 12 deltagare. Och med skicklig hand och snabbt tempo ledde hon oss genom sitt program. Men hjälp av urklippta kvadrater och rektanglar skapade vi med kol, tusch och blyerts inspirerande mönster som ska bli utgångspunkter för broderier.

Efter den timmen, som flög iväg, så ville jag egentligen bara hem och jobba vidare med det som jag lärt mig. Men istället, ut i vimlet på mässan! Där fanns så mycket att se och häpna över. Och massor av vill-ha saker. Själv hade jag i resväskan en påse med tyger, nålar och garner så att jag skulle ha något att brodera på under den kommande resan till Englands sydvästra delar.

Om man nu inte bara tänkte turista utan faktiskt är en av de många som lever i UK så fanns en färdigtryckt karta att köpa. Den kan man fylla med bilder och text. Allt för att i stygn dokumentera sitt liv. Här kan man tala om berättande broderi.

Besök på The Knitting & Stitching Show i London

Det fanns mycket att vilja ha. Men också mycket som bara var att titta på. Jag hade satt en budget för min dag och också bestämt mig för en färgskala; blått och grönt skulle det få vara. Det var med stor självövervinnelse jag faktiskt lyckades hålla mig inom ramarna…

Fortfarande ligger underbara trådar av olika tjocklek och kvalitet i min korg tillsammans med havsfärgade, tovade tygbitar. Vet inte vad det ska bli, ännu.

Nyfiken på mässan? Fortsättning följer nästa vecka.

Text och foto: Barbro Lindberg

Mer information om mässan här

4 reaktioner till “Besök på The Knitting & Stitching Show i London

  1. Så roligt att läsa om utställningen. Jag hoppas kunna åka dit något år. Ser fram emot att läsa nästa veckas fortsättning.

    Gilla

  2. Ja, tusen tack för att du tog dig tid att skriva om dina upplevelser Barbro! Den här mässan vill jag gärna besöka någon gång i livet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.