Jan Beaneys "Hedgerow in Harmony".
Jan Beaneys ”Hedgerow in Harmony”.

Förra veckan publicerade vi Barbro Lindbergs reportage om besöket på Knitting & Stitching show. Här kommer fortsättningen!

Knitting and Stitching

I West hall ställde textilkonstnärerna ut; DorothyCaldwell, Tilleke Schwarz, Jan Beaney och Jean Littlejohn, Ruth Issett och Bobby Britnell och många fler. Det fanns så mycket att se och lära och inspireras av.

Tack vare Tilleke Schwarz var jag ju faktiskt här. I hennes underbara bok New Potatoes har jag läst om berättande broderi. Nu fick jag tillfälle att framföra min beundran till henne personligen.

Jan Beaney och Jean Littlejohn känner jag ju från mina böcker av dem, hemma på hyllan. Men att se stygn, färger och former i verkligheten är ju faktiskt ett strå vassare.

av Jean Littlejohn heter Something Blue
Fritt broderi av Jean Littlejohn ”Something Blue”.

Den här bilden av Jean Littlejohn heter ”Something Blue” och tog andan ur mig med sina blå färger. Jag gillar ju inte ens blått! Men den satte sina spår i vad jag sen handlade ute i den stora hallen. Blå trådar!

Dorothy Caldwells bilder under rubriken In place
Dorothy Caldwells bilder presenterades under rubriken ”In place”.

I Dorothy Caldwells bilder kände jag mig genast hemma. Jag ”förstod” dem verkligen. På målad canvas såg jag enkla men grova stygn; korta och långa och en och annan ”lapp”. Allt gjorde mig mållös av beundran och stark känsla av närvaro. Hon presenterade alla sina bilder under rubriken ”In place”. Hon har fascinerats av hur människor markerar och stakar ut sitt land. Hur vi alla vill ha en plats i tillvaron där vi känner oss hemma, även om det är en ack så liten hörna.

Denna show var en riktigt rolig upplevelse!

Jag fick se en massa inspirerande broderi, jag träffade intressanta människor som ville prata och utbyta tankar och erfarenheter. Jag blev verkligen en rikare människa! Särskilt vill jag tacka Kate och Caroline för att de lät mig sitta vid deras bord och dricka mitt tea och äta min sandwich. Vi hade verkligen trevligt!

Nästa Knitting & Stitching show på Alexandra Palace i London är 9-12 oktober i år. Någon som ska dit?

Text och foto: Barbro Lindberg

5 reaktioner till “Engelska textilkonstnärer inspirerar

  1. Tack Barbro för så fina rapporter! Så fick jag upptäcka Dorothy Caldwell också. Tilleke Schwarz’ härliga bok New Potatoeshar jag haft mycken glädje av.

    Gilla

  2. Tack Barbro för att du delar med dej. Hoppas att kunna åka dit en dag. Jag kan förstå är det är fantastiskt att se broderierna i verkligheten. Så är det ju även med våra broderier som nu finns i Jönköping. Har ni inte sett dem ”live” som välkomna hit

    Gilla

  3. Kul att ni gillade min rapport! Jag var ju där ensam men nu känns det som jag hade sällskap av er som läst min text.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.