broderi13

Kulturhuvudstadsåret har kommit i gång i Umeåregionen och för några veckor sedan gick den stora invigningen av stapeln i Umeå. Kanske såg några av er delar av den på tv. Invigningen var mycket mer än den show på isen som direktsändes i olika media. Hela staden var ett utforskande, en utställning, en mötesplats och en konstinstallation. Hela centrum bubblade verkligen. Mitt i allt detta pågick bland annat ett broderi

Ja, egentligen sex parallella broderier. På sex stora förzinkade nät broderades det under invigningshelgen. Tre nät var för alla som ville och tre nät var tilldelade inbjudna grupper. Broderierna spred ut sig och hamnade också på snöväggarna och i de omgivande björkarna.

broderi12

En av grupperna som broderade var broderiakademins lokalgrupp i Umeå. De valde att göra en hyllning till Sara Lidman, Leve!, en pendang till det konstverk Lev! som finns vid järnvägsstationen i Umeå.

Gruppen gjorde ett stort porträtt av Sara på nätet och lade också till Sara Lidman-citat som de broderat på återbukade kökshanddukar. Porträttet är broderat med piprensare (alla grupper broderade med sådana) Piprensarna fungerade bra i kylan (även om det bara var 7 minusgrader) och med vantar på.

[slideshow_deploy id=’6332′]

Broderiet tillhörde en av sju delar under invigningen av kulturhuvudstadsåret, Umeå Today. Umeå Today curerades och producerades av undertecknad. Bildtexter till bildspelet ser du om du pekar på bilden i bildspelet med muspekaren.

Mer info om kulturhuvudstadsåret hittar ni HÄR.

Text & bild: Madelene Edlund

2 reaktioner till “Året invigt med broderi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.