Detalj
Detalj

Maria Werner delar med sig av sin egen teknik ”mådera” och tavlan som upptagit mycket av hennes tid de senaste åren!

Jag önskar delge er min personliga berättelse, om mina broderier och i synnerhet om glädjen som jag får av att skapa. Jag har under mina år alltid varit kreativ och provat åtskilliga metoder i både måleri och broderi, det är just dit jag vill komma. Jag älskar att måla och jag älskar att brodera, så därför har jag utvecklat mitt måleri på duk med att brodera på det målade. ”Måderi” som jag kallar det.

Måderi är vansinnigt kul, svårt och lite meckigt. Det går bara att använda upp och ned stygn, men vad spännande resultatet blir. Motivet blir mer tredimensionellt, mer levande och kan ses i ett nytt perspektiv.

Måderi av Maria Werner
Maria Werner

Jag har under tre år arbetat med det här större arbete på bomullstyg, som skildrar samhällets förändring, samt bjuder in till dans. Jag kallar det ”I afton dans- Samhällsförändringen” (motivet är 75×101 centimeter).

Motivet är gjort i blandteknik. På bomullstyget kan ni se applikationer, textilmåleri och fritt broderi. Stygnen jag använt här är langett, kedjestygn, franska knutar, efterstygn, och upp-å-nedstygn. Detta arbete har jag hållit på med mellan 2010-2013. Till och från har jag sakta låtit motivet växa fram.

Karaktärerna visar vår tids mode då trenderna är hämtade ur Vouge under de åren. Till vänster syns motivet som jag kallar samhällsförändringar – förr låg kyrkan mitt i byn, nu är det Ica. Den uppmärksamma ser att kvinnan står på just taket till Ica. Kvinnan får symbolisera de som är nyinflyttade i Sverige från andra länder. Resten står fritt att själva tolka.

Måderi av Maria Werner

Till höger i bilden är det aftondans. Bilden speglar det härliga som möter alla danssugna på sommaren i Sverige. En utedansbana med levande musik. Skogens konung och andra typiska sommarattribut finns också med. Och det måste väl vara så, att den som har broderat en Baja-Maja, har inte levt förgäves!

Att brodera, eller mådera som jag kallar det när jag målar och broderar på duk, är så roligt!

Text och foto: Maria Werner

9 reaktioner till “Mådera – att måla och brodera

  1. Känner mycket för detta! Är själv i ”gränslandet” måleri broderi.

    Det behöver ju inte vara antingen-eller.

    Gilla

  2. Tack för positiva kommentarer. Härligt att kunna inspirera. Inspiration utvecklar min drivkraft, hela tiden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.