Frille Fisk och hans vänner på äventyr - en sagbok med broderade illustrationerI senaste numret av medlemstidningen skrev vi om Eva Lena Ekholm, som är medlem i Broderiakademin. Genom att introducera fritt broderi på en förskola där hon bor, kom hon på idén att själv illustrera och skriva en sagobok för barn.

Eva Lenas första sagobok heter Fille Fisk och hans vänner på äventyr och är utgiven av Fri Press 2013. Boken är en 20 sidor lång kapitelbok i kartonnage, som trots allt innehåller rätt mycket text. Alla illustrationerna är gjorda i textilt material, och innehåller mycket stygn, färg och dramatik.

Man blir riktigt glad av bilderna, och själv sugen på att skapa.

Fille är ett litet fiskyngel som tillsammans med de andra småfiskarna råkar hamna i olika, ibland lite läskiga, situationer. De leker kurragömma på havets botten, fastnar i en vilsekommen fiskelina och gömmer sig i ett gammalt vrak för att slippa möta en bläckfisk. Frille Fisk handlar om vänskap, äventyr och mod.

Boken är skriven för fyraåringar, men även äldre barn (och vuxna) kan njuta av sagan och kanske inspireras att skapa något själv. I förordet tipsar Eva Lena om att du som vuxen kan läsa ett kapitel i taget utan att visa bilderna. På så sätt låter du barnen skapa bilder utifrån sin egen fantasi. De kan rita, klippa, klistra, måla, modellera eller till och med brodera.

Sagoboken Fille Fisk kostar 120 kronor och har ISBN: 978-91-85972-46-3. Kontakta Eva Lena Ekholm på telefon 0301-10314 för köp, eller beställ från förlaget här.

Text: Hanna Andersson

** Fler av våra boktips hittar du här.

6 reaktioner till “Boktips: Fille Fisk – saga med broderade illustrationer

  1. Vilket fint initiativ och vilket fynd för oss i Skåne-syd och Staffanstorp, som just förbereder ett barngalleri på vår stora sommarutställning PIPPI PÅ BRODERI.Din bok har en given plats i galleriet och vi kanske kan ordna så att vi kan sälja din bok.Vi kan väl höra av varandra!

    Gilla

  2. Gudrun Bartels har för några år sedan illustrerat en bok med textila bilder.Kanske någon kan minnas bättre än jag och berätta lite om den boken? G.B. hade inte författat själv, det minns jag. Det är roligt att broderiet tränger in i litteraturens värld allt mera. Det visar att kulturvärlden är i färd med att ändra sina gamla förstockade gränser för vad som är acceptabelt inom dess sfär. Så vill jag tolka det. Fille Fisk är ett trevligt och efterföljansvärt exempel på att fritt broderi kan uttrycka allt! HURRA!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.