I väntan på va' då? av Lena Strömberg
Lena Strömberg

Den drygt tre år gamla gruppen, Handlaget, från Östersund med omnejd, har börjat finna sin identitet till form och innehåll. Ett tjugotal brodöser utgör den aktiva gruppen och vid de gemensamma mötena, en kväll varannan vecka, deltar i genomsnitt tolv till femton av oss.

Vi får inspiration av varandra. Någon har gått en kurs eller sett en utställning, upptäckt något intressant i en bok eller tidning och berättar om det. Ett tema kan också ge nya fantasier och idéer. Det mesta av arbetet med broderandet görs förstås mellan mötena.

Ingrid Spångberg
Ingrid Spångberg

På sistone har vi också funnit lust och värde i att stanna upp arbetet och ta en gemensam paus. Vi lägger upp våra broderier och går runt bordet, ser på och kommenterar varandras verk.

Arbetet har så småningom lett till ambitionen och utmaningen att göra en gemensam utställning. Det galleri vi hade vänt oss till hade fått en lucka i bokningskalendern, som vi erbjöds! Plötsligt var ett datum satt då vi skulle ha något klart att ställa ut för publik.

Ungefär samtidigt inbjöd Jamtli museum in oss till en tredelad broderiutställning, där en av delarna var jurybedömd, vilket också lockade många av oss.

Därmed blev på allvar frågan aktuell hur broderiet lämpligen skulle presenteras? Olika sätt att montera på blev ett givet moment i vårt arbete under några möten.

Ingrid Aronsson
Ingrid Aronsson

Vernissage i Östersund

Lördagen den 8 februari var det vernissage på galleriet Svenssons ramar i Östersund. Där deltog tolv av oss med 3 – 4 broderier var.

Vår utställning på Svenssons fick oväntat stor uppmärksamhet, kanske för att det var något ganska nytt med broderi för stadens gallerier, och den rönte också mycken uppskattning. Till Jamtlis utställning antogs nio Handlagare.

Så här skrev Östersunds-Postens konstkrönikör, Christer Jarlås, i artikeln Den textila konsten vill vi se mer av, om utställningen hos Svenssons Ramar:

”På en mindre yta och med ett färre antal verk lyckas jag här bli både road och gripen på ett helt annat sätt än på Jamtlis disparata vårsalong. Flera av de medverkande i Handlaget finns också med på Jamtli och deras inslag tillhör de mer lyckade där.

Men den lilla utställningen på Svenssons Ramar visar än tydligare upp en uppfinningsrikedom och en konstnärlig skicklighet som jag faller pladask för. Som i Ulrika Formgrens små vackra porträtt, Kicki Sjöbloms och Ragnhild Möllers fjällandskap, Lena Strömbergs humor.

Ja, alla medverkande bidrar till den fina helheten. All heder till gruppledaren Ingrid Aronsson och alla som satsar på detta fina broderi.”

Förutom dessa lovord har utställningen blivit mycket välbesökt. Det har också sålts en hel del. Allt detta har förstås givit oss inspiration, råg i ryggen och mersmak på nya utmaningar, som till exempel tankar på en ny utställning nästa vår.

Vi som ställde ut var Ingrid Aronsson, Agneta Sahlin, Ragnhild Möller, Anna-Greta Pålsson, Ulrika Formgren, Kristina Wrang, Lena Strömberg, Kicki Sjöblom, Ing-Marie Åström, Inger Löjdahl, Inger Johansson och Ingrid Spångberg.

Text: Ingrid Aronsson
Foto: Bengt Göran Aronsson

5 reaktioner till “Välbesökt broderiutställning i Östersund

 1. Grattis till er fina utställning/ar i Östersund och vilket fint reportage. Njuter av alla broderierna.

  Gilla

 2. Så roligt att ni på så kort tid blivit så många och fått till en så bra utställning, grattis…

  Gilla

 3. Heja brodöser i Östersund! Av en slump fann jag berättelsen om er utställning på Facebook!
  Och slumpen tycks ju ha öppnat möjligheten att ställa ut i Ramaffären!
  Så underbart roligt. Slumpen styr och ställer! Håll ögonen öppna!

  Men det är ingen slump att ni utvecklat broderiet till något så intresseväckande! Till det krävs lustfyllt broderiarbete och samvaro.

  Särskilda hälsningar till Ingrid Aronsson, som håller säkert i trådarna med Bengt-Göran som följeslagare.

  Hurra, hurra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.