Broderi från Bosniskhercegovinsk-Svenska kvinnoförbundet

Snart visas resultatet av ett nationellt integrationsprojekt, initierat av det Bosniskhercegovinsk-Svenska kvinnoförbundet, i samarbete med Broderiakademin. Bonader med deviser och klokskaper har jobbats fram sedan hösten 2013, runt om i Sverige. Britt Lilja berättar lite om samarbetet:

När vi var på årsmötet i Jönköping i höstas presenterades projektet ”Säg det med broderi”. Det är Bosniskhercegovinsk-Svenska kvinnoförbundet i Sverige som med sina 26 lokalavdelningar broderar utifrån äldre väggbonader, deras ordspråk, moraliska deviser, kloka ord, drömmar och förhoppningar.

Bosniskhercegovinsk-Svenska kvinnoförbundet och Broderiakademin

Vilka kloka ord finns i dag – och hur omvandlar vi dessa till broderi? Broderiakademins lokalgrupper i Staffanstorp och Trelleborg (Skåne SY-d) tog i höstas kontakt med Bosnisk-Hercegovinska lokalavdelningen i Malmö. Ett par av oss träffade kvinnorna innan jul. Då diskuterade vi projektet och visade varandra en del av våra tidigare broderier (vi hade med gamla och nya bonader).

Äldre broderier
Vi bestämde att vi skulle fortsätta träffas och i februari i år var det dags.

Bosniskhercegovinsk-Svenska kvinnoförbundet och Broderiakademin

Åtta kvinnor kom till Staffanstorp och vi hade en mycket trevlig stund tillsammans. Vi hade som gemensamt broderiprojekt Ärlepinnefodral, något som jag varit i Jönköping och sytt förra våren. Men vi hann naturligtvis med att utbyta mycket idéer och tankar. Vi har planerat att fortsätta samarbetet och har även träffats i Malmö under mars månad. Därefter åker vi till Halmstad!

Text och foto: Britt Lilja

Inbjudan

Projektet avslutas med utställning på Stadsbiblioteket i Halmstad Lördagen den 12 april. Det börjar klockan 13:30 med föredrag av Ingela Wahlberg, doktorand och lärare i textilvetenskap. Hon pratar om Broderier från förr – och vilka broderar i dag? Senare även: Textile handicraft and textile tradition of Bosnia and Hercegovina. Amila Smajovic professor på International University of Sarajevo, pratar om: What did former textile tradition concists of and what about textile crafts today? Alla välkomna!

Bosniskhercegovinsk-Svenska kvinnoförbundet och Broderiakademin

Tidigare inlägg om broderade bonader

7 reaktioner till “Bosnisk-Hercegovinska broderier

 1. Tack för fin artikel Britt!

  Som ni ser är vi mycket koncentrerade på att brodera.Vid denna träff syr vi ärlepinnefodral.Dessa fodral har blivit en fluga i SydSkåne och mängder av kvinnor sydde sådana fodral på Malmö symässan.
  På vår sommarutställning PIPPI på broderi tillverkar vi nu ett fodral som blir 2,5 m högt och en 1m brett.
  På fodralet kan man brodera direkt på utställningen eller välkommen med en broderad hälsning i form av en liten lapp, som ni skickar till mig eller Britt
  .Första lappen, som är en solhälsningen från Lena Strömberg är redan på väg och vi hoppas på fler.

  Britt och jag kan ta med pinnen till årsmötet i Helsinborg, så får ni se hur den ser ut!

  Ser framemot att träffa Brakmedlemmar från Halland och Småland i Halmstad.
  Hoppas fler kan komma igång med broderiprojekt där det finns samarbete med invandrarkvinnor.De flesta bosniska kvinnorna kom 90-92.många behöver fortfarande hjälp att utveckla sitt språk och att brodera tillsammans ger goda möjligheter att prata och öva sitt tal.

  Kerstin Nettelblad
  Vitlingvägen 12
  23192 Trelleborg

  Britt Lilja
  Vindvägen 3
  24538 Staffanstorp

  Gilla

 2. Lycka till i Halmstad, jag är som ordförande stolt över att ni har tagit er an projektet. Tyvärr kan jag inte närvara själv.
  Jag vet att det är fler grupper i Sverige som har arbetat tillsammans med Bosniska kvinnoföreningar, detta är kanske start skottet för att fler broderiglada kvinnor från andra länder hittar till våra lokalgrupper.

  Gilla

 3. Hej! Vi i Växjö fyller ett par bilar och åker till utställningen i Halmstad på lördag. Det ska bli spännande att se våra bonader som inslag i utställningen på biblioteket. Vi tänker oss ett fortsatt
  samarbete med i första hand en utställning på Elin Wägners Lilla Björka i början på juli Hej då från Evy i Växjö

  Gilla

 4. Hej! Vi hade mycket trevlig stund tillsammans gemensamt i Staffanstorp vi är tacksama på vår presentation.
  jag ser fram emot att fortsätta samarbete.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.