En stygnhälsning är som ett kedjebrev, fast på tyg. Du börjar brodera på din egen tygbit och skickar den vidare i en kedja med förutbestämda brodöser. När broderiet kommer tillbaka till dig har du en broderad ”hälsning” på ditt tyg från alla som deltagit i stygnhälsningen. Här berättar Barbro Lindberg om den stygnhälsning hon varit med i.

En gammal serivette

Jag vill gärna berätta om vår Stygnhälsning ”En gammal servett”. Vi satte igång i någon gång i oktober 2013 och bytte den första servetten med varandra i november. Vi var nio brodöser från norr till söder som bytte broderier med varandra. Lena, Ingela, Barbro, Ann och Lotta, Lena, Harrieth, Kerstin och Barbro.

I juni 2014 hade alla nio servetter vandrat genom våra händer och blivit broderade och applicerade med hästar och kor, hjärtan och blommor, smultron och rosor, kloka texter samt en hel del pärlor och paljetter. Jag har haft roligt och jag har också förstått att vi alla har varit nyfikna på vad som skulle komma med nästa servett och på hur den egna servetten skulle se ut till slut.

Ovan ser ni hur min servett såg ut när den den kom tillbaka till mig i juni.

Stygnhälsningar 2014
Och här är några andra servetter på väg vidare från mig eller när de kom hem.

Snart sätter vi igång en ny stygnhälsning: den kommer att ha märkduk som tema och ta 12 månader att genomföra. Hoppas det blir lika kul denna gång!

Text och foto: Barbro Lindberg

5 reaktioner till “Stygnhälsning på en gammal servett

 1. Jag tillhör en av dessa glada brodöser som varje månad ivrigt väntat på en ny servett. Ibland har broderiet vållat rejält huvudbry och fått ”ligga till sig” innan jag förstått hur jag skulle brodera vidare, och hur tankarna gått av servettägaren när de första stygnen togs.
  Materialet – en gammal servett har också varit underbart !!
  Det har varit ett jätteroligt projekt – tack Barbro och tack övriga glada brodöser.

  Gilla

 2. Så fina Servetter. Det låter roligt att brodera på detta sätt. Jag är gärna med på nästa stygnhälsning.

  Gilla

 3. Det är så roligt med Stygnhälsning. Här i Östersund håller vi i gruppen Handlaget också på med ett liknande projekt sedan ett halv år tillbaka. Vi har en varsin handduk som går runt och varje ägare till sin handduk har själv bestämt tema: fåglar, änglar, skogen …… som vi andra ska brodera. Eftersom vi blev hela 17 som ville vara med och byta har vi fått göra två grupper. I månadsskiftet november/december är vi klara och då får alla tillbaka sina handdukar.
  Kanske kan vi återkomma då och visa lite bilder på hur det blev. Spännande!

  Hälsningar Lena

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.