World Embroidery Day in Sweden - Foto: Lillemor Johansson
Linköping/Norrköping firade Världsbroderidagen i <Lakvik. Foto: Lillemor Johansson

Världsbroderidagen, World Embroidery Day, börjar bli välkänt nu när vi firar den för fjärde året. De flesta av Broderiakademins lokalgrupper har anammat firandet, och många grupper här och där i övriga världen har också sett till att fira tillsammans. Det är spännande att följa hur det växer, hur pressen börjar intressera sig för vad vi gör och att få ha en speciell dag att se fram emot.

Så här kan firandet se ut.

Världsbroderidagen i Linköping…

Lokalgruppen Linköping/Norrköping firade Världsbroderidagen vid Lakviks Mueseijärnväg som ligger mellan Linköping och Åtvidaberg. Museiföreningens ordförande Curt Djurström är gift med vår medlem Lena Djurström.

Lokalgruppen Linköping/Norrköping firade Världsbroderidagen i skuggan... Foto: Lillemor Johansson, 2014.
Lokalgruppen Linköping/Norrköping firade Världsbroderidagen i skuggan… Foto: Lillemor Johansson

Vi var 18 medlemmar, som i den tryckande värmen, över 30 grader, satt och broderade i skuggan av några träd. Vi intog emellanåt en rallarmacka eller våffla med kaffe i järnvägskaféet. Några åkte med tåget och även badade i en närbelägen sjö. Det blev en mycket trevlig dag. Under våren har sju medlemmar i Linköping gjort ett tredimensionellt broderat tåg, som nu hänger i järnvägskaféet, mer om det i ett kommande inlägg.

Text och foto: Lillemor Johansson

 


 

…i Jönköping…

Vi firade Världsbroderidagen på Café Condeco i Jönköping. 17 st pratglada och broderivriga damer samlades och hade en trevlig stund tillsammans. Vi fick också en ny medlem!

Foto: som Marianne Lundvall, Jnytt.
Världsbroderidagen i Jönköping. Foto: Marianne Lundvall, Jnytt.

Jnytt var där och skrev ett fint reportage där man kan se fler bilder från Jönköpings firande: Det är lugnande för alla stressade att brodera. Fler artiklar om Broderiakademin här.

Text: Ingalill Jigborg

 


 

Världsbroderidagen i Södertälje…

Lokalgruppen i Södertälje, Tokbrodöserna, gjorde favorit i repris från förra årets firande av Världsbroderidagen och åkte till Taxinge slott utanför Nykvarn och nöjt av regn, regn, regn! Och goda bakverk, en hel del skatt och broderande efter att vi flytt regnskuren och in i partytältet…

Nästan komiskt att en så varm och härlig sommar bjöd på världens regnskur precis när vi skulle sätta oss vid ett bord utomhus i slottsträdgården, och börja fika…

Foto: Hanna Andersson
Tokbrodöserna firar Världsbroderidagen på Taxinge slott. Foto: Hanna Andersson

Vi var ute i god tid med att bestämma plats och tid, och via Broderiakademins kalendarium bjöd vi in alla som ville komma förbi (gör det ni med nästa år!). Det resulterade att vi hade gäster både från Stockholm och andra orter runt om i länet.

Det var trevligt att träffa nya och gamla vänner, dricka kaffe och som Synnöve sa: Jaha, att brodera på vått tyg, alltid lär man sig något nytt.

Text: Hanna Andersson

 


 

…i Umeå…

I Umeå firades Världsbroderidagen i glashuset på torget med utställning, miniworkshop, broderi och samtal. Vi var både inne och ute. Flera intresserade kom och pratade, tittade, betraktade och några satte sig och broderade.

varlsbroderidagen_umea
ulla_viklund_kungalv_pa_besok

Vi hade också finfrämmande då en BRAK-brodös från Kungälv, Ulla Viklund, tittade in. På eftermiddagen blev det också radiointervju i Radio P4 Västerbotten (lyssna 1:21:20 in i programmet).

Text och foto: Madelene Edlund

 


 

Världsbroderidagen 2014
Världsbroderidagen firas i Bohuslän. Foto: Barbro Hurtig

…i Bohuslän

Glädje och entusiasm präglade firandet av Världsbroderidagen i Bohuslän. Lyckat broderifirande!

Solen sken och banderollen med de vackra broderierna vajade i den friska vinden när lokalgruppen i Bohuslän firade Världsbroderidagen. Platsen var café Olivia vid konstnärernas kollektivverkstad i Gerlesborg. Kaféet fylldes med entusiastiska brodöser som visade både färdiga broderier och påbörjade.

En ständig ström av intresserade besökare välkomnades av bland andra Broderiakademins nestor och hedersmedlem Elsa Agélii som bor i Täcklebo, en liten bit från Gerlesborg. Med andra ord blev premiärfirandet av Världsbroderidagen i Gerlesborg en framgång. Förhoppningen är att upprepa arrangemanget nästa år.

Text och foto: Barbro Hurtig

 


Världsbroderidagen i Örebro

Foto: Ingegerd Gyrulf
Örebrodöserna träffades ett par timmar på cafétorget i Vadköping i Örebro. Vi satt i vimlet, trivdes, broderade och njöt av sommaren. Foto: Ingegerd Gyrulf

 
Tack till er i lokalgrupperna som har skickat in bild + text! De som inte gjort det i år får vara snabbare nästa år. Detta är nämligen årets rapport. Tusen tack för att ni delar med er av ert firande.

Övrigt firande

Carmen Zanetti från ACT Embroiderers Guild har skrivit lite om hur de firat World Embroidery Day på sin blogg: Celebrating World Embroidery Day 2014.

Du som också firat men inte är med här får gärna dela med dig av var, hur och vad som hände i kommentarsfältet nedan, eller i vårt forum. Vi är nyfikna!

Text: Hanna Andersson

7 reaktioner till “Rapport från Världsbroderidagen 2014

 1. Så mycket trevligt som hände på Världsbroderidagen på många ställen, trevligt att se all entusiasm. Vi var tre Vilda trådar som träffades i Sigtuna och åt och broderade på kvällen.

  Gilla

 2. Vad roligt att få ta del av hur alla hade en fantastisk Världsbroderidag. Blev sittande en lång stund och lyssnade på Pian Bates radiosamtal. Toppen.
  God fortsättning på broderisommaren.
  Ingalill

  Gilla

 3. Jeg var ikke hurtig nok, og fik ikke sendt et billede ind, men også i Brodøsens Værksted på Islands Brygge i København fejrede vi dagen og 20 kvinder skabte et ophæng med temaet ”Fred, Frihed & Fællesskab”. Fin dag! Det kan ses live i august i mit værksted, men der er også masser af fotos på min facebook side, af det færdige resultat og processen, hvis der er nogen som vil se med. Alle kan se med på dette link, også selv om man ikke er på facebook.

  Gilla

 4. Hej.

  Flot så mange steder i Sverige der var Verdensbroderidag.

  I Danmark holdt vi dagen i Helsingør, hvor ca. 50 kom og broderede fredsroser i frit broderi efter mønster fra Ingrid Eggimann-Jonsson`s bog: Rosenmotiver. Også i København var ca 20 igang med at brodere roser.
  De færdig broderede roser bliver udsillet på Helsingør bibliotek i November-december. Følg: broderimixerne.dk.

  På dagen i Helsingør kom mange fra udlandet forbi på vej til Kronborg og flere var intersserede og fik fortalt om budskabet og manifestet, håber næste år dagen har spredt sig til andre lande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.