Mossa broderad av Gunnel Svensson

Dessa broderade bilder är skapade av Gunnel Svensson, som bland annat är med i Broderiakademins lokalgrupp Textila äventyr i Västra Frölunda, Göteborg. Broderierna har varit med i en utställning som lokalgruppen hade på Botaniska trädgården i december förra året. Gunnel berättar:

Temat för utställningen var ”Botaniskt broderi”. Jag gillar att fotografera mycket också, vid sidan av mitt textila skapande. Jag för ofta över fotografierna till tyg, och broderar vidare på dessa som jag gjort här. Denna vår var kall, vintern höll sitt grepp och det var inte så mycket snö, men väl minusgrader länge. Min fotolust var stor och jag ville också ha inspiration inför vår utställning. Så fick jag syn på små vackra mossor, dom var som små miniatyrlandskap.

Mossa broderad av Gunnel Svensson

När daggen låg kvar i morgonsolen var såg det ut som små pärlor. Jag tog mitt makroobjektiv och fotograferade mossor. Jag låg raklång på marken och fick många fina närbilder. Sedan förde jag över en del av dessa bilder på behandlat sidentyg. Jag köpte färdigpreparerade ark på Canvas i Göteborg. Sidenet hade fin lyster.

Mossa broderad av Gunnel Svensson

Jag började med att maskinbrodera dom små mossorna, och sedan jobbade jag vidare med handbroderi. Jag la till en del som jag tyckte passade in, förstärkte vissa saker och så vidare…

Det blev en serie med fem broderier, varav jag sålde två på utställningen.

Oktoberglöd av Gunnel Svensson
Oktoberglöd av Gunnel Svensson

Sedan på hösten, när oktober var som finast, blev jag inspirerad av de vackra löven och trädens sprakande höstfärger. På en av bilderna, som jag kallar Oktoberglöd, har jag målat med textilfärg på vlisofix och sedan strukit det på ett bomullstyg. Sedan har jag broderat ett höstlandskap ovanpå.

Tips till dig: prova att brodera på dina fotografier!

Text och foto: Gunnel Svensson

23 reaktioner till “Botaniskt broderi på fotografier

  1. Tack så mycket Gunvor. Det finns speciella ark med förpreparerat tyg att köpa på Canvasshop.se Det är tyg på ena sidan och papper på andra sidan. Detta tyg/papper lägger man i skrivaren, obs måste vara blickstråleskrivare och så printar man ut bilden man valt från datorn. Sedan låter man det torka lite och drar bort pappret. Det finns både i bomull och siden. Och det finns instruktioner på att följa. Gör man mycket sådant kan det löna sig att göra arken själv. Då köper man en vätska att behandla tyget i som heter Bubble Jet, och så stryker man ett kraftigt vaxat papper på baksidan, fryspapper kallas det, finns nog också hos Canvas eller i quiltaffärer. Sedan skär man rent i A4 storlek och gör på samma sätt i skrivaren. Fördelen att göra själv är att man även kan använda tex ett färgat/mönstrat tyg och föra över en bild på det om man skulle vilja och att det blir billigare i längden

    Gilla

  2. Så mycket intressant, roligt och vackert det finns inom broderi, hade ingen aning och tanke, när jag började syendet för ett år sedan. Jag önskar jag hade fått se utställningen. Foton och broderi, idéer spirar. Låna makens kamera och makro. Kolla Canvas igen. Tack för inlägget och gratulerar till finfina pärlor i daggen i botan. Ljuvligt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.