Duva i blekingesöm
Region Blekinge har under flera år arbetat med att utveckla Blekingesömmen. Målet är att producera en spännande utställning med helt nya sätt att se sömmen och nya sätt att använda de befintliga hängena.

Vi har många små projekt på gång för att få fram ”ny tänkande” broderier men också produkter i andra material. Det är mycket spännande för vi vet inte än vad som kommer att bli slutresultatet.

”Vi vill slå hål på myten om Blekingesömmens färger. Vi vill också få de yngre att brodera igen. Vi vill få bort alla pekpinnar och vi vill tänka nytt…”

Formspråket är fantastisk och det måste kunna inspirera många.

Jag vet att några av er i Broderiakademin har gjort broderier i blekingesöm. Några har varit på Slöjdhuset i Ronneby på kurs. I Pians och Kristinas brevkurs ingår det också att brodera Blekingesöm.

Ni som har broderier och kan tänka er att låna ut dessa till vår utställning, ta med dem till Broderiakademins årsmöte i Helsingborg – eller ta med bilder, så kan ni skicka till mej senare. Jag kommer att vara med på årsmötet så jag kan berätta mera då.

Utställningen kommer heta ”Blekingesömmen med nya vingar” och har vernissage 18 april 2015, på Blekinge läns museum, Karlskrona.

Text: Lena Andersson, verksamhetsutvecklare Slöjd och Konsthantverk i Region Blekinge

5 reaktioner till “Utmaning: Blekingesöm med nya vingar

 1. Att förnya tradition låter intressant.Skåne Syd och Staffanstorps grupperna planerar studieresa till er kommande utställning.Lycka till!

  Gilla

 2. Hej
  ni är välkomna Staffanstorp och Trelleborg den 9 juni då jag tar emot er i utställningen och även har en liten workshop. Ska vli roligt.
  Fler grupper är välkomna att boka in tider till besök, vi har hela sommaren och hösten på oss
  Lena Andersson Slöjdutvecklare Region Blekinge

  Gilla

 3. Tack till Blekinge,vi ser framemot att komma till er 9 juni. Så spännande att ta del av hur ni lyckas förnya Er landskaps söm,jag tror det är ett broderi,som passar väldigt fint på kläder.
  Lite blommor och fåglar i er stil är nog användbara när man vill pigga upp lite ”trötta” plagg.
  Kerstin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.