Jag ville göra något som speglade mig själv, min egen livsresa.

Del av triptyk av Maria Dahlin

Spindelnätet har jag haft med mig sedan 30-årsåldern. Då letade jag upp en fin grenklyka modell större och spann ett nät av lingarn, ojämnt och levande mellan grenarna. I mitten en korsspindel av garn och ståltråd. Jag virkade av ullgarn ett porträtt av mig själv, naken och fångad i nätet… Dockan (jag själv) är det enda jag har kvar idag.

Den här skulpturala triptyken började med en ung kvinna fångad i ett nät, kanske skapat av henne själv. Hon är böjd, tyngd av sin orörlighet. Jag har gjort henne tredimensionell, för så arbetar jag.

Del av triptyk av Maria Dahlin

Nätet var ett problem. Jag sökte hjälp genom min lokalgrupp i Staffanstorp och på nätet och försökte mig på att göra ett minimalt fiskenät. Det blev inte bra. Inte förrän vår lokalgruppsansvariga, Britt Lilja, hade en workshop om maskinbroderi och visade vad man kunde göra med försvinnande plast hittade jag lösningen.

Triptyk av Maria Dahlin

Den mittersta kvinnan har kommit upp i medelåldern. Hon har blivit lite mulligare. Hon står på knä och har lyft lite på hindret. Hon anar att det finns ett annat liv utanför men är samtidigt rädd. Den sista visar är en kvinna som gjort sin resa och som kastat av sig oket. Märkt av tyngdkraft är hon äntligen fri. Med silver i håren ser hon den sista etappen an med glädje och stolthet, långt från den sinnesstämning resan började med.

Genom Broderiakademin har jag mött så många stolta och fria kvinnor, tanter med mod i barm och mycken livsvisdom. Jag är inte riktigt där än… Men ni är mina förebilder. Tack!

Text, foto och broderi: Maria Dahlin

10 reaktioner till “Tre kvinnoporträtt, en triptyk

  1. Fantastiskt! Underbara kvinnor du skapat! Dina tankar känns så riktiga.
    Tack! Med vänlig hälsning Tuulikki Andersson

    Gilla

  2. Tack för support! Ja ni är oerhört viktiga för mig
    Maria som har varit på premiärtur med ”nya” husbilen (23 år) i ett fantastiskt österlenskt landskap och sicket väder!! 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.