ann_bocker_

För några år sedan kom en bok i mina ägor, Moderna broderier av Ike Rosen. Direkt när jag bläddrade i den var jag såld. Varje sida är underbar med underbara mönster och trådar i sprakande färger på bottentyger i ännu mera färg. Boken är från 1972 och bilderna visar en helt annan tid en den vi har idag, bara det är i sig fascinerande.

Så en dag i de sociala mediernas värld ser jag en ny bok, Broderier från 50- och 60-talet av Ann-Sofie Svansbo och Anna Lindqvist (som recenserades i senaste numret av medlemstidningen, reds. anm). Innan jag vet ordet av har jag beställt den och först efteråt inser jag att boken inte ens är släppt när jag beställer den. Så jag får vänta och vänta, och jag kan säga att vänta är verkligen inget man förknippar med mig. jag tillhör dem som säger ”den som väntar på något gott väntar alltid för länge”.

Så kommer den då äntligen och den är om möjligt ännu bättre än jag hade kunnat önska. Det finns massor jag vill göra, vilket skall jag välja först? Men en bild på en stol med ett tyg av broderade fåglar på sitsen blev mitt val. Det är inte alls konstigt att det blir det valet, jag har en gammal gungstol som jag för ett tag sedan fick för mig att klä om. Men när jag väl fått av tyget visade det sig att alla de tygbitar som jag hade i mitt förvar och som jag kunde tänka mig att klä stolen i, var allt för små på en det ena och än det andra hållet. Så hela gungstolsprojektet blev lagt på is fram tills jag öppnade boken.

ann_stolen

Jag valde färger till mitt broderi utifrån en matta som jag hade i det rum där jag hade tänkt mig att gungstolen skulle stå. Garnet jag broderat med är lingarn. Lin tillhör mina favorittrådar att brodera med. Tyget som jag broderat på är också i lin, ett ganska grovt tyg med ojämnheter i strukturen. Sen då kommer vi till själva broderandet, alltså jag tillhör dem som inte gärna följer ett mönster till punkt och pricka.

Jag använder böcker, bilder och mönster för inspiration sen gör jag lite som jag vill. I boken är alla fåglar likadana i sitt mönster för mig ligger utmaningen i att variera dem så mycket som möjligt så att ingen liknar den andra. Jag ritade bara upp en fågel i taget och broderade den och sen började jag på nästa, jag testar inte heller tyget på sitsen förrän jag är klar.  Detta gör att inte alla fåglar får plats men det är så jag från början hade tänkt mig det, som ett tryckt tyg där mönstret fortsätter.

ann_stolen2

Nu är det bara ett dilemma, det var tänkt att jag skulle ha stolen att lägga mina kläder på om natten men nu är ju stolen lite för fin för det då ser man ju inte broderiet och kan inte njuta av det. Så jag fick ställa en annan stol i ett annat hörn, en stol med ett ganska fullt tyg som skulle behöva kläs om…

Text & foto: Ann Samuelsson

15 reaktioner till “Fåglar & en stol

  1. Stolen blev verkligen snygg.
    Boken är jag inte särskilt förtjust i. Beror kanske på att jag hade slöjd under den här perioden.

    Gilla

  2. Helt underbar! Och helt rätt tänkt, att använda boken som inspiration och göra på ditt eget sätt. Att alla fåglar inte är ”hela” utan ser ut ut att ”fortätta” tycker jag är charmigt

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.