Broderat av Boel Englund. Foto: M C Helmerzon
Broderi av Bodil Englund

Alla medlemmar är härmed inbjudna att vara med i en jurybedömd broderiutställning i sommar. Den kommer att visas den 2-30 juli 2015 på Köpmansmagasinet i Smygehuk – Sveriges sydligaste udde.

Broderiakademins lokalgrupp Skåne Syd har tidigare haft välbesökta utställningar där, 2013 med Pippi på broderi med 7 000 besökare och 2014 med Tantastygn som sågs av 14 000 personer.

Nu är det dags igen…

Hej alla Lustbrodöser!

Vi har nu beslutat oss för att ordna en jurybedömd utställning och har hjärtat litet grand i halsgropen. Vi är dock övertygade om att det är viktigt att våga hitta nya vägar så att vi kan utvecklas oss som medlemmar i Täcklebo Broderiakademi, där målsättningen är att vara en arena för konstnärligt broderi.

Alla medlemmar i Broderiakademin är välkomna att söka till Sommarsalongen för fritt broderi!

Den jurybedömda utställningen kommer att ingå i Skåne Syds utställning Upp och ner, lydiga och olydiga stygn.

Broderier som är tänkta att hängas på vägg, skall vara 20 x 20 cm med valfri montering och färdig hänganordning. Vi tar gärna emot bidrag som är tredimensionell, skulpturer, mobiler osv.

Du kan söka med högst fem bidrag och alla verk skall vara till salu. 30 procent av försäljningssumman utgör provision till Trelleborgs utvecklingsbolag som hyr lokalen och lånar ut den till lokalgruppen Skåne Syd, lokalgrupp i Täcklebo Broderiakademi.

Sista ansökningsdag är 4 maj 2015.

Bidragen skickas eller lämnas till:
Britt Lilja
Vindvägen 3
245 38 Staffanstorp

Så här anmäler du dig

Deltagarna står själv för packning och transport av sina verk. Eventuell transportförsäkring och utställningsförsäkring ombesörjes av deltagaren. Anmälningsavgiften är 150 SEK (oavsett antal verk du skickar in). Märk talongen med namn och hemort. Brodöser som bor i Danmark, kontakta Britt Lilja så får du danskt kontonummer. Anmälningsavgiften skall täcka de administrativa kostnader som hanteringen av alla ansökningar kräver.

Använd anmälningsblanketten som finns att ladda ner nedan.

En jury kommer att bedöma de insända broderierna och juryns uppgift är att välja konstverk som tillsammans kan bli en spännande och lustfylld utställning. Målsättningen är att utställningen skall väcka känslor av glädje, förvåning eller varför inte irritation och ilska!

Givetvis sker bedömningen anonymt. Jurymedlemmarna får inte tillgång till namnen vid bedömningen.

I juryn ingår Elsa Agélii och en person med bred erfarenhet av konstnärlig verksamhet samt en konstkritiker.

Juryns beslut sänds ut med e-post eller vanligt post i början av juni. En jurybedömd utställning kan bli spännande för alla som under juli månad besöker Sveriges sydligaste udde och nu är det upp till oss hur Sommarssalongen blir. Fram med nål och tråd och låt stygnen få fritt spelrum!

Sommarsalongen avslutas på Världsbroderidagen och det blir grand final med föredrag, krämartorg och naturligtvis FEST, som alltid när lustbrodöser träffas!

Anmälningsblanketten

Använd anmälningsblanketten när du skickar in ditt bidrag till Sommarsalongen.

** Ladda ner anmälningsblanketten härobs! uppdaterad 25 februari, spar hem igen om du tagit ned den tidigare versionen, det var fel kontonummer i den.

Med vänliga hälsningar och varmt välkomna

Kerstin Nettelblad och Britt Lilja, Skåne Syd
Har du frågor kontakta kerstin.nettelblad@telia.com och tel 0410/33 48 63 eller lilja.sp@telia.com med tel 0760-50 49 69

30 reaktioner till “Inbjudan till Sommarsalong för fritt broderi

 1. Formatet är med ram.
  Tänk gärna på att en svit med t.ex tre broderier,som har ett gemensamt tema kan vara en fin id’e.
  EN mobil kan innehålla upp till fem olika inslag.
  När det gäller mobiler och skulpturer får man tänka i rymdmått.
  Fråga gärna mer,ni vet ju att inga dumma frågor finns!
  Vi tycker det är kul att våra medlemmar visar intresse.

  Gilla

 2. Ett trevligt initiativ från Skåne-Syd.
  Hoppas ni är många som ställer upp och provar ”lyckan”, jag vet ju att det finns många duktiga trådmålare ute bland våra medlemmar.

  Lycka till, jag ser fram emot att få möta många av er i Smygehuk i sommar.

  Gilla

 3. Tack Kerstin för din varma lyckönskan.
  En jurybedömd utställning är en utmaning och vi ska göra vårt bästa.
  Skåne Syd genom Kerstin Nettelblad

  Gilla

 4. Hej! Detta låter kul, jag har nog något lämpligt projekt på gång dessutom. MEN den vill jag ju inte sälja! Är det verkligen ett måste att sälja?

  Gilla

 5. Hej Ethel!

  I den jurybedömda utställningen kommer alla verk att vara till salu.Som du vet känner många kvinnor det svårt att ta betalt för sitt arbete.Vi vill arbeta med att ändra på denna attityd.Till den jurybedömda utställningen bjuder vi särskilt in konstföreningar och hoppas att dessa köper in vinster till sina medlemslotteriet. Genom en jurybedömd utställning vill vi på alla sätt arbeta med att höja broderiets status i konstkretsar.

  Kerstin

  Gilla

 6. Det är underbart med sådana kreativa människor som du Kerstin och dina medarbetare. Fordras mycket ork. Önskar er Lycka till!

  Gilla

 7. Trevligt med en jurybedömd utställning! Enligt inbjudan ska bedömningen vara anonym. Min fråga: Ska man inte ”signera” sitt broderi?

  Gilla

 8. Hej Inger!
  Signera gärna men på baksidan av ditt broderi.
  När vi får in de verk,som ska bedömas,fotograferar vi emballage,packar upp,fotograferar verk registrera allt med ett nummer.
  På bedömningsdagen exponerar vi alla verk i en neutral miljö och endast med nummer.
  Juryn gör sitt arbete utan att någon annan än juryn är närvarande och meddelar efter sitt arbete de beslut juryn fattat.

  Tack för din fråga och alla ni,som ev.har funderingar hör av er så svarar jag efter bästaförmåga.
  Är väldigt nyfiken på om vi får in några mobiler eller skulpturer?

  Gilla

 9. Hej å hå!

  Nu hoppas jag att många vill delta i denna Sommarsalong!
  I Broderiakademins begynnelse beslöt vi att inte använda oss av jurybedömning!
  Ingen skulle känna sig bortvald och ej heller skulle någon vara särskilt utvald.
  Nu efter 21 år av ständigt växande förening och med ett alltmer utvecklat broderikunnande och broderisk skapande lössläppthet, tycker jag det är dags! Det är väldigt roligt att Skåne-Syd ställer till med SOMMARSALONG med hög svansföring!
  Jag gläder mig åt att få se alla era broderier. Kom Loss nu om du inte gjort det redan! Våga språnget! Delta med dina stygn i denna broderi-MANIFESTATION! Vi kan sannerligen vara glada över den utveckling och acceptens som broderi fått även i den ”fina” Konstvärlden!
  Nu skall vi visa alla våra framfötter! (med rödaste tånaglar) JOVISST

  HEJ,HEJ från
  Elsa

  Gilla

 10. Säger som Boël, jag jobbar på det. Det låter ju väldigt roligt och jag hoppas också att många sänder in bidrag. Puffar varje möte vi har.

  Gilla

 11. Trevligt att det börjar komma in bidrag till utställningen. Förtydligande av kontonumret i Swedbank clearingnummer 8313-9 .Vissa banker vill inte ha mer än fyra siffror i clearingnumret, ta då bort -9. Kontonummer 74 263 850-5 kontoinnehavare Britt Lilja. Är det fortfarande problem, ring mig 0760 504969 så löser vi det med mitt personliga bankgiro.

  Gilla

 12. Alla ni,som tvekar.Klart,som korvspad att ni ska skicka in bidrag till Sommarsalongen.
  En jurybedömd minibroderi utställning blir en milstolpe i Broderiakademins historia.
  För oss som arrangerar blir det väldigt roligt att kunna visa att fritt broder har konstinriktning,här finns många fördomar att slå hål på,men vi behöver er hjälp.
  Vi ska anstränga oss med marknadsföringen och har väldigt god hjälp av att utställningslokalen,det gamla Köpmansmagasinet vid Sveriges sydligaste udde är ett turistmål,som lockar nästan alla,som besöker södra Sverige.Vår rekordsiffra 14000 besökare tänker vi spränga i år och absolut hålla platsen,som mest besökta konstutställning under de år magasinet varit öppet för konstarrangement.
  Vi har god hjälp,ytan är stor och förutom Sommarsalongen har vi inbjudna gästutställare.Pian Bates har lånat ut sina Kalenderbilder,Eva Nelander Juntunen hänger massor med sina underbara kattor,Nyutexaminerad från HDK Cristina Hagander hänger bilder och massor,massor mer.Inte minst Jönköpings lokalgrupp,som lånat ut sin underbara,magnifika blomstermatta,som ska inspirera besökarna att slå sig ner i vår broderiverkstad.
  Varje år har vi också en dansk gäst,iår Annie med broderade livstycken.
  För att ro allt detta i land är vi tre lokalgrupper i Brak,som hjälps åt.Det är Trelleborg,Staffanstorp och Malmö som fixar allt tillsammans men som sagt, alla bidrag till Sommarsalongen hjälper oss att visa att fritt broderi har hög kvalité och en självklar plats i konstvärlden.

  Gilla

 13. Hej Elsa!
  Jag tycker att det är väldigt synd att du har övergett beslutet att inte använda jurybedömning i Broderiakademin.
  Jag har trott att hela idén med BRAK är att allas uttryck är accepterat och kan visas.
  – Jag kan inte förstå, att en växande förening med utvecklat broderikunnande och skapande ska vara anledning till att man nu ska sortera vad som duger och är fint och vad som inte duger.
  – Jag kan heller inte förstå att utveckling och acceptans från den ”fina” konstvärlden ska vara BRAK:s mål genom att använda den ”fina” konstvärldens metoder att sortera våra verk.
  Jubileumsutställningen och -boken ”Broderade berättelser”, där alla som skickade in bidrag kom med, var helt underbar och unik i sin mångfald av uttryck och mycket uppskattad.
  Det är så Täcklebo Broderiakademi ska fungera, tycker jag.
  Som du förstår har jag funderat mycket på detta och känner mig besviken på den här utvecklingen.

  Gilla

 14. Hej Tuulikki!
  Jag förstår att Skåne Syd sticker ut hakan när vi bjuder in till en jurybedömd Sommarsalong. I vår lokalgrupp är vi noga med att arbete enligt Braks stadgar.Inför verksamhetsåret diskuterar vi dessa och planerar sedan tillsammans utifrån dessa.
  Stadgarna betonar att vi ska främja broderiet,som konstnärligt uttrycksmedel och även främja möjlighet till broderiets vidareutveckling.
  Vi var överens om att en jurybedömd utställning är i linje med föreningens målsättning.

  Det går inte att tävla när det gäller konstnärligt uttryck.
  En jury arbetar inte med att sortera vackert eller fult.
  Juryn avgör däremot utställningens innehåll utifrån de mål,som de pratar sig samman om t.ex kan de vilja lägga tyngdpunkt på samtida verk eller på broderier,som visar en estetik där samverkan mellan material,tråd och teknik samspelar på ett särskilt tilltalande sätt.

  Det verkar,som om den jurybedömda delen kommer att bli uppskattad,och vi är tacksamma för alla de bidrag ni skickar in. Det känns positivt med all hjälp att få ihop en utställning med en balans mellan erfarna textilkonstnärer och Lustbrodöser.

  Gilla

 15. Hej Kerstin!
  Nu var det inte dig jag skrev till utan Elsa. Jag vill veta mer om hur hon motiverar sin medverkan som jurymedlem. Vilka de andra jurymedlemmarna är vet vi ju inte.
  Jag förstår att du försvarar detta eftersom du varit med och bestämt det hela.
  Det kvittar hur fina mål en jury sätter upp, det är ändå människor som subjektivt bedömer vad de tycker om eller inte.
  Du nämner också Broderiakademins stadgar, men bara en del av vad som står i § 3, resten glömde du.
  Där står också – vara ett forum för att stärka samhörigheten mellan dem som arbetar med broderi.
  Jag anser inte att man stärker samhörigheten genom att sortera ut vad som duger att visas offentligt och inte duger.
  I § 7 står att de lokala broderigrupperna är självständiga
  men ska hålla sig till akademins syfte och ändamål.
  Om detta är en trend att BRAK ska bli ett forum för att ”sticka ut” eller bli som den ”fina konstvärlden” genom jurybedömning då vill i alla fall inte jag vara med.
  Jag vet, att jag inte är ensam om dessa funderingar.

  Gilla

 16. Kerstin, du skriver också, att en jurybedömd utställning
  främjar broderiet som konstnärligt uttrycksmedel och möjlighet till utveckling.
  De argumenten tror jag inte ett dugg på. Snarare talar juryn om vad som anses bra eller inte och snävar åt uttrycken.
  Det är helt annat som för utvecklingen framåt.
  Historiskt sett har flera riktigt dugliga konstnärer blivit
  knäckta av jurybedömning.

  Gilla

 17. Hej Tulikki
  och alla andra som är fundersamma över vårt tilltag med en jurybedömd utställning.

  Jag läser ditt inlägg flera gånger och jag ger dig rätt. Broderiakademin skall vara en mötesplats för alla som finner glädje i att använda nål och tråd för att uttrycka sig.
  Och så är det bevisligen, medlemsantalet ökar varje år.
  Och här finns plats för alla sätt att förstå föreningens syften. Det pågår ständigt olika utställningar med våra medlemmar, som får tillfälle att visa upp sina alster. Och det är oerhört glädjande.
  Den som nu väljer att delta i detta tillfälle att visa sina egna fria broderier, gör ju så i fullt medvetande om att här kommer att ske ett urval och att en då får finna sig i juryns val.
  Då är det också viktigt att veta vilka som kommer att bedöma ens verk, nu var ju tydligen detta inte klart, när inbjudan gick ut, det beklagar jag.
  Jag accepterade inbjudan att delta i juryn därför att jag märkt att allt fler utvecklar sitt broderande allt friare. Och jag är nyfiken på att få möta oväntade uttryck och personliga stygn.Att kanske få se en glipa i en på förhand uttänkt idé, en spricka där slump och tillfälligheter har sluppit in och ”ställt till” det! Det där med ”konstvärlden” tycker jag vi skall glömma, här är det fråga om att fritt och egensinnigt vilja använda nål och tråd. I Broderiakademin broderar vi i vår egen rätt att göra precis hur vi vill. Mest handlar ju detta om kampen med den egna ambitionen att vara ”duktig”, att bli godkänd. Och där håller jag med dig: en jury lockar fram den ambitionen, och redan detta kan göra att uttrycket stelnar. Kom ihåg: ett juryutslag står bara för just den gruppens uppfattning. Det är inget allmänt rättesnöre, eftersom det inte kan finnas något sådant. Och inte broderar vi väl för att vara duktiga!?
  Nu gör vi detta försök, det är en inbjudan att vara med och leka!
  Välkommen!

  Gilla

 18. Tack Elsa för ditt kloka svar. Det gjorde mig mer hoppfull om Broderiakademins framtid.
  Kram från mig

  Gilla

 19. I juryn ingår förutom Elsa.
  Stine van Wynsbergh,textilkonstnär,konstnär media och bildlärare Lena Ansner, Ulla Ahnfeldt f.d. Museichef.
  Lokalavdelningarna i Malmö,Staffanstorp och Skåne Syd ordnar utställningen Upp och nerlydiga och olydiga stygn tillsammans.
  Som ledord har vi VIDSYNTHET det fina ord,som ska prägla arbetet i Broderiakademin.
  Förutom den jurybedömda utställningen har vi inbjudna textilkonstnärer.

  Vi hoppas kunna bjuda besökarna på levnadsglad,vital broderiefest i ett gammalt köpmansmagasin och är väldigt tacksamma över att för tredje året i rad fått chansen av Trelleborgs kommun att ställa ut på en så vacker plats som Sveriges sydligaste udde.

  Gilla

 20. Tack för svaret, Kerstin.
  Men en stilla undran: Varför finns inte dessa namn med på inbjudan, utan man ska behöva fråga om dem?
  Det hör väl till att de som skickar in bidrag ska veta vilka som ska bedöma deras verk, eller?

  Gilla

 21. Vi gör så gott vi kan och tycker det är fint att så många visar förtroende för hur vi genomför den jurybedömda salongen.
  Hoppas du och broderigruppen där du är medlem kommer och tittar på vår utställning.Slå ett pling,så ordnar vi att någon sv våra medlemmar tar hand om er och visar utställningen.Att fylla 400 kvm utställningsyta med broderier är en stimulerande och rolig utmaning.
  Den jurybedömda utställningen är endast en del av hela arrangemanget men det känns som en viktig del,så vi vill göra bra ifrån oss.
  Vi är öppna för ris och ros,allting kan ju göras bättre med mer erfarenhet och vi är öppna för synpunkter.
  Per aspera ad Astra, mot stjärnor genom svårigheter.
  Utveckling känns viktig för oss,som står bakom jurybedömd salong.

  Gilla

 22. Svar till Tuulikki,
  Om du visste hur många detaljer som skall klaffa och tänkas på när ett sådant här stort evenemang planeras och genomförs skulle du förstå att allt inte kan vara perfekt på plats.Dessutom sker hela tilltaget enbart med ideella krafter. Och det visade det sig lite svårt och trixigt att få villiga jurymedlemmar, som jag har förstått det. Sommarsalongen skulle utlysas i god tid, vilka jurypersonerna skulle bli hann inte bli fullt klart till dess!

  JAG TYCKER HELA BRAK SKALL VARA TACKSAMMA TILL SKÅNE- SYD OCH DEN DRIVANDE KERSTIN NETTELBLAD, ASSISTERAD AV BRITT LILJA!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.