ostergotland_01

I samband med utgivandet av Hemslöjdens bok ”Broderier från 50- och 60-talen” av Ann-Sofie Svansbo och Anna Lindqvist, så har vi haft två utställningar i Linköping. Den nya broderiboken recenserades förstås i senaste numret av medlemstidningen.

Anna Lindqvist och Ann-Sofie Svansbo
Anna Lindqvist och Ann-Sofie Svansbo

Östergötlands Museum har en utställning med samma namn som boken,Broderier från 50- & 60-talen. På 1970-talet skänkte Hemslöjden en stor samling originalverk till museet. Sammanlagt visas nu 132 av dessa i Dahlgrenssalen. Många av mönstren har gjorts av vår hedersordförande Elsa Agélii.

Efter upprop har även allmänheten lämnat in broderier från denna tid och ett sextiotal visas i ett angränsande rum. Många Brak-medlemmar är representerade där! Denna utställning pågår till och med den 12 april, så passa på att se den nu!

Från Hemslöjden
Från Hemslöjden

Samtidigt som boken gavs ut, öppnade även Hemslöjden en utställning. Här visades ett stort antal nyuppsydda verk med en modernare användning, som mobilfordral, kassar, armband, dynor. Alla dessa nyuppsydda verk är broderade av brodösen och Brak-medlemmen Elsie Johansson. Ett otroligt arbete!

Från Museet
Från Museet

På Hemslöjdens galleri i Linköping visades även ett 30-tal uppsydda originalmönster. Hemslöjdens utställning slutade den 10 januari, men är nu överflyttad till museet. Detta är även en vandringsutställning, som skall visas på flera ställen i landet.

Elsa Agélii
Elsa Agélii inspirerar oss.

Båda utställningarna invigdes av Elsa Agélii. Efter invigningen arrangerade Hemslöjden ett brodericafé, där även Elsa Agélii var med och inspirerade oss.

Text och foto: Kerstin Hanstorp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.