Kungligt guldbroderi

Livrustkammarens är ett spännande museum som ligger i kungliga slottets källare, med ingång vid Slottsbacken i Stockholm. I vår ordnar lokalgruppen i Södertälje, Tokbrodöserna, en serie öppna workshops i anslutning till museets utställning Dödens teater som öppnar nu på fredag.

Museibesökare har möjlighet att brodera tillsammans med oss på vår workshop under tre lördagar i vår: 14 mars, 18 april och 9 maj kl 11-15.00. Alla barn och vuxna är varmt välkomna!

Livrustkammaren mars 2015
Livrustkammaren ligger i Kungliga Slottet i Stockholm. Adressen är Slottsbacken 3.


Den nya utställningen
, Dödens teater, handlar om ”kungliga begravningar från Gustav Vasa till Gustaf V”. Den beskriver ”storslagna sorgeprocessioner, påkostade utsmyckningar och gripande avsked” som präglat regenternas begravningar genom århundraden.

Livrustkammaren mars 2015

Kungliga ceremonier vid livets högtider är ett klassiskt ämne på Livrustkammaren, som tidigare visat både dop och bröllop och nu alltså begravningar. I den permanenta utställningen finns mycket pråliga och dekorerade kläder, eftersom den historiska, kungliga garderoben också hör till Livrustkammarens samlingar.

Broderad dräkt

Och kanske speciellt i begravningsdelen finns en hel del riktigt vackra broderier att ta del av just nu. Några av oss i Tokbrodöserna var där på en förhandsvisning förra veckan, och blev riktigt inspirerade. Där finns pärlstickarnas nästan tredimensionella landskapssköldar på broderade fanor, begravningskläder och min favorit, den gyllene ryttaren, förridare till vagnen med kungens kista (se gulddetalj ovan).

Begravningsryttare i guld
Snacka om skimrande broderiprakt!

Innan förhandsvisningen tog vi också del av författaren Anna Laestadius Larssons föreläsning I skuggan av 1700-talets kungliga glitter, som är en del av lanseringen av hennes andra bok i en trilogi, Pottungen.

Författaren Anna Laestadius Larsson

Boken Pottungen utspelar sig på kungliga slottet, så det var ju passande att den presenterades just där. I boken får läsaren återknyta bekantskapen med pigan Johanna, hertiginnan Charlotta och grevinnan Sophie från Barnbruden. Det är en berättelse om orättvisor, förtryck och det som förenar oss: längtan efter kärlek och att få styra sitt eget liv.

Så här presenteras workshoppen i Livrustkammarens kalendarium:

Broderiworkshop med Tokbrodöserna våren 2015

Text och foto: Hanna Andersson

Utställningen Dödens teater visas 13 mars 2015 – 6 juni 2016.

2 reaktioner till “Broderi på Livrustkammaren

  1. Tack för fint reportage! Synd att det är långt till Södertälje låter trevligt med era workshops

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.