Jag och min allra mesta slöjdarkompis, Maria, har en liten klubb för inbördes utmaning i slöjd. Vi utmanar oss själva i tekniker vi kanske inte behärskar, vi utmanar oss ett steg längre från den plats där vi redan är. Vi låter oss inspireras av allt möjligt omkring oss och vet sällan åt vilket håll det bär. Ibland blir det en flopp, ibland blir det en ”oj vad händer nu och hur blir det om vi gör så här känsla”.

erbe_3

Vårt Erbe (som vi kallar det här verket) är ett samarbete i reservage och broderi. Det började med att jag hade gjort reservage med mina elever på skolan och fått deg över. Jag tog den med hem och klippte till en bit tyg och ringde Maria. Vi arbetade under tystnade och under tiden vi arbetade flyttade vi runt så man fick inte alltid färdigställa den delen som man påbörjat. så Mönster som jag börjat på kunde avslutas av och vise versa. Några dager senare träffades vi för att färga vårt reservage. Vi snackade lite kring de färger vi ville ha och sen fyllde vi hela tyget med färg. Även här under tystnad och med frihet att gå in och färgsätta precis vart man ville.

erbe_1

I efterhand har jag lärt mig på min bildutbildning att detta kallas för kommunikationsmåleri, man målar under tystnad på samma yta utan möjlighet att prata med
varandra om det man gör. Sen kommer det roligaste med reservage, när färgen har torkat skall degen bort. Det var mycket deg som skulle bort, jag minns att jag fick sår under naglarna av allt pillande med att få bort degen. Så när degen till slut var borta fanns det rester kvar och vi beslutade oss för att köra hela tyget i tvättmaskinen. På det sättet fick vi en helt överraskande fin färgning som ser sliten ut.

erbe_2

Jag ville brodera, Maria tyckte det var fint även utan stygn men jag tycker alltid att stygn tillför så vi började brodera. Vi fortsätter vårt kommunikationsslöjdande helt utan ord och varje månad byter vi. Varje gång vi byter är det julafton och här finns ingen minimalistiskt eller ”less is more”. Min största överraskning var den gången när Maria hade broderat oss på Erbet, så underbart fint.

erbe_4

erbe_5

Jag älskar det oförutsedda skapandet. Att inte ha full kontroll, att låta utomstående faktorer påverka arbetet är för mig en otrolig källa till inspiration och ger en otrolig slöjdupplevelse med helt nya/andra band till det skapade
Kommunikationsslöjd – när slöjden får tala.

Erbe: Maria Haneskog & Ann Samuelsson
Text & bild: Ann Samuelsson

24 reaktioner till “Erbe – kommunikationsslöjd

 1. Det är väldigt skoj att måla med deg. Resultatet blir oftast oförutsägbart. Jag gillar er bild riktigt mycket.
  En otroligt inspirerade teknik. Tack för tipset

  Gilla

 2. Hej!
  Jag har letat på nätet och inte kunnat hitta ordet reservage men fattar att det är en deg.Hur blandar man denna deg? Det låter kul att jobba på detta sätt och ert exempel är SNYGGT.
  Kerstin

  Gilla

 3. Degen blandar du av vatten och vetemjöl till en ganska tjock smet. Det går alldeles utmärkt att frysa den om man gör för mycket eller inte kan fortsätta just då.

  Gilla

 4. Det är helt fantastiskt med slöjdsamspel, det är i samspel med andra som det oförutsedda händer. Om det är det man vill uppnå är samspel rätta vägen.

  Gilla

 5. Jag brukar ta 2 dl kranvarmt vatten och blanda i knappt 2 dl mjöl. Det blir inte så många klumpar i smeten på det sättet. Blandningen räcker till 3 skollimsflaskor ungefär – och det räcker längre än man tror. Lycka till!

  Gilla

 6. Underbar bild ni gjort. Verkligen inspirerande. Har själv försökt med degen och det blev riktigt roligt, men man måste nog jobba lite med det för att få till det så fint som ni.

  Gilla

 7. Oj, det här är riktigt roligt att se,både tillvägagångssättet och resultatet.

  Det där att finna ett sätt att fånga slumpen och komma förbi den egna styrande viljan att vara ”duktig” och göra nånting BRA. Och mjölreservage måste jag bestämt pröva!

  Det mörkare partiet mot det ljusare och i mitten en varm, pulserande mångfald, en fantasins rikedom , där broderierna är koncentrerade. Helt Härligt! Och så de underbara figurerna i sin skapardans! Gratulerar!

  Gilla

 8. Ett glädjande fartfyllt broderi att gilla och bli upplyft av. Det är första gången jag hör begreppen kommunikationsbroderi, deg och reservage och känner mig vilsen. Skulle man kunna göra sådant broderi med sig själv över tiden? Kul tanke men när man blir äldre kanske man glömmer vad som finns under degen. Jaja, jag blev uppfylld av er gemensamma bild, som blev så lyckad. Ska prata med kompisen Anita. Grattis!

  Gilla

 9. Så kul att få se er fortsättning av Erbe broderi. Vi vill se allt då det är klart.Tack för en trevlig eftermiddag i Tånnö. Mycket inspirerande broderier, Tack Ann och Maria

  Gilla

 10. Klart du kan göra reservage själv. Däremot är det inte lätt att kommunikationsbrodera själv. Det kräver att man är minst två och genom stygn kommunicerar på tyget. Lycka till.

  Gilla

 11. Jättefin skapelse ni gjort tillsammans. En kul ide att byta och göra vad man vill. Tack för inspirationen. Yvonne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.