Rydals museum
Var går gränsen mellan papper och tyg?

Helga skriver: Hälsningar från en workshop jag höll på Rydals museum i samband med Linda Lassons utställning ”svart tråd”.

Rydals museum sökte upp vår lokalgrupp i Tidaholm via Broderiakademins hemsida och frågade om någon av oss var intresserad att hålla en workshop i fritt broderi. Kristina Blixt, som är erfaren ledare och jag, erbjöd oss.

Vi hade förmånen att få sitta bland Linda Lassons broderade bilder och skulpturer. Hoppas ni har tillfälle att se denna utställning som pågår till den 31 maj.

Övningen vi gjorde går ut på att komma igång att arbeta friare, inte med att förutbestämt motiv. När vi använder små delar av ett motiv, öppnar det upp för nya associationer utifrån det ögat ser i färger och linjer.

Rydals museum 2015
Broderiworkshop mitt i utställningen på Rydals museum.

Vi började med att måla på akvarellpapper, (vilket orsakade viss förvåning). Bilden revs eller klipptes sedan i små bitar och därifrån valde vi ut en ”flis” vi tyckte om. En del bytte bitar med varandra. Vi försökte översätta det vi såg till stygn och den lilla pappersflisen involverades i broderiet.

Jag tror att alla upptäckte något nytt i sina ursprungliga bilder, något som de tidigare inte sett. Övningen har också den fördelen att den blir ett ”resultat” på kort tid. Inte helt oviktigt på en nybörjarkurs.

Tilläggas bör att Kristina blev sjuk och jag fick vara så god att hålla kursen själv, vilket gav mig stora skälvan. Men det gick bra. Med det sagt vill jag uppmana er som tvekar då ni får frågan att hålla en workshop, att våga tacka ja. Du kan helt säkert något som andra är intresserade att lära sig.

Text och foto: Helga Aiff

** Mer om Linda Larsson och utställningen Svart tråd på Linda Larssons hemsida.
** Rydals museum – Rydal ligger 6 km norr om Kinna i Marks kommun, 25 km söder om Borås.

9 reaktioner till “Broderi på Rydals museum

 1. Var aldrig orolig för att du inte skulle klara att hålla kursen själv! Du verkade ha allt under kontroll och tog dig tid att prata med mig som gick omkring och såg utställningen under tiden som du förberedde det hela. Synd att jag inte kunde stanna, det verkade så trevligt.

  Gilla

 2. Kul med uppdrag, kul att visa vad fritt broderi egentligen står för.
  Jag har också varit ”utsatt” för det här sättet att göra mönster, det är jätte härligt.
  Fortsätt du och tro på dig själv, det är jättegivande.

  Gilla

 3. Tack för att du skrev om detta. Verkar varit en givande kurs och du gav mig inspiration till en uppgift med mina elever i slöjden till hösten! 🙂

  Gilla

 4. Vilken fin miljö att ha workshop i – hoppas fler museum blir inspirerade att bjuda in lokalgrupper! Och vilken rolig workshop, hoppas få prova på detta sätt att arbeta någon gång… 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.