.  Liunga pipare – Kerstin Stefansdotter Hanstorp
Liunga pipare av Kerstin Stefansdotter Hanstorp.

Historiskt återberättande i broderi uppstår ur lusten att visa dokumenterade händelser från flydda tider. Detta fenomen inträffade i lokalgruppen Linköping–Norrköping under hösten 2014 och våren 2015.

Efter förfrågan tidigt under 2014 kom Vasaättens historia att belysas i ord och bild samt genomborras in i de djupaste förhållanden, som dagens arkeologiska forskning tillåter. Resultat av utgrävningar och fynd under mark, som ska bebyggas med moderna bostäder, har gett oss ny kunskap. Idag står historisk berättarkonst högt i kurs.

Det tändes ett ljus i brodösernas ögon och fantasin satte fart inuti nästan varje huvud. Brodöserna i lokalgruppen förvandlades genast till ”kameror” och satte nålen i textilen med inre bilder framför sig. Några började brodera direkt och några tog mer tid på sig att förvandla den inre bilden till ett broderi.

Idag har 22 brodöser arbetat med 52 broderier. Och vi ställer ut våra broderier i Hedvigs kyrka, Norrköping, från 31 maj och över sommaren, öppet 11 – 14 dagligen.

Kerstin Stefansdotter Hanstorp
Karta över Norrköping, broderad av Kerstin Stefansdotter Hanstorp

Från början betonades det att 1500- och 1600-talen var mycket ojämlika sekler. Några få var välbärgade men massans situation var hård, hungrig, förtryckt och medellös. Vi läste högt ur Sven Wernströms serie om Trälarna och led med de utsatta. Glansen och prakten i renässansens sätt att leva lockade dock många att drömma sig tillbaka in i en epok med guld, pärlor, dyr textil och ovanligt mycket krås.

Tekniker vi använt oss av är collage, textilfärg på tyg med markörer i broderi, ulltråd på nät, tredimensionella broderier, dräktdelar, hela dräkter och helt udda material samt mycket nyvunnen kunskap.

Motiven varierar starkt, från palats, dörrar, kartor, tro, krig, fattigdom och umbäranden, till sköna damer, dromedarer, penningpung för penningstinn, brasklappar, guldstick, bränder, blod, svett och tårar.

Norrköpingshus brinner 1604, britt broderi av Marianne Hällbom.
Norrköpingshus brinner 1604, britt broderi av Marianne Hällbom.

En bild från vernissagedagen: Ett sorl av röster spred sig i Hedvigs kyrka söndagen 31 maj då vi hade vernissage. Liunga pipare spelade upp renässansmusik, renässansens norrköpingshistoria berättades, renässansdräkter visades och stämningen var på topp.

Utställningen ger oss hela den saknade delen om renässansens historia, byggd på den vind som svepte in från söder. Det blev furstarnas tid en stund i historien. Prakten var omåttlig, överdåd, guld, band, spetsar, siden sammet och naturligtvis kontrasten hos det vanliga folket.

Gustav Vasa lät inget hindra sin ambition, när han 1521 sände sin fogde Arvid Västgöte till Norrköping för att avkräva folket ett svar. Var de för eller emot en svensk ledning? Valet stod mellan Gustav Vasa och den danske Kristian II.

Tidigare har lokalgruppen Linköping-Norrköping visat broderier på Östergötlands Hemslöjd och Galleri Li, i Linköpings domkyrka och i Östergötlands museum.

Text: Christina Tenselius
Foto: Kerstin Stefansdotter Hanstorp

Fler broderier från utställningen kommer/finns i galleriet på hemsidan.

2 reaktioner till “Broderier – från renässansens Norrköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.