Detalj av triptyken
En broderad Sankta Helena

I Götene kyrka samsas medeltida kalkmålningar med modernt broderi, som har historiska förtecken. För att studera detta och hämta inspiration till kommande projekt, har lokalgruppen i Bohuslän gjort en utflykt till Götene och Kinnekullebygden i Västergötland

I Götene kyrka, som är från 1100- talet, mötte Pian Bates upp för att visa och berätta om det imponerande textila verk, som en grupp brodöser från trakten skapat. Det skildrar helgonet Sankta Helenas dramatiska liv, så som det berättas i urkunder och sägner. Pian har lett broderiprojektet tillsammans med Kristina Blixt.

Studiebesök i Kinnekulle
Brodöser från Bohuslän på besök i Götene medeltidskyrka. Från vänster: Eva Norström, Pian Bates, Christina Söderberg, Kerstin Boström, Lisbeth Stenmark, Gunilla Magnusson och Kerstin Allervik.

Ett positivt kyrkoråd har bidragit med pengar och efter flera månaders mödosamt arbete, finns nu triptyken på plats i kyrkan, som kunde byggas bland annat tack vare en donation av Sankta Helena.

Broderad triptyk i kyrkan
Broderad triptyk som hänger i Götene kyrka. Motivet är helgonet Sankta Helenas liv. Foto: Per-Åke Dahlberg

Dagens kyrkobesökare kan både beundra det vackra textila konstverket och förundras över medeltidens okända konstnär, som skapat de fantastiska, välbevarade kalkmålningarna i kyrkans kor. En del av målningarna skildrar skapelseberättelsen, till och med Gud är avbildad.

Efter besöket i Götene fortsatte gruppen till Forshems medeltidskyrka
för att bland annat studera relieferna uthuggna i kyrkans fasader. En av dem skildrar hur Gud överlämnar nyckeln till kyrkan. De vackra kalkmålningarna i kyrkans kor väckte beundran. Det rika bildspråket i medeltida kalkmålningar, kan verkligen inspirera dagens fria brodöser.

Utflykten avslutades med besök hos Berit Ivarsson på Kinnekulle. Hon började sitt textila skapande med en kurs i quiltning, blev fast och har sedan utvecklat sitt konsthantverk mer och mer. Efter att ha fått höra om broderiakademin, blev hon medlem och nu blandar hon friskt quiltandet och broderandet med stor energi och kreativitet.

Text och foto: Barbro Hurtig

3 reaktioner till “Inspiration på Kinnekulle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.