Världsbroderidagen i Umeå 2015
Världsbroderidagen i Umeå 2015

Här kommer en uppdatering från Världsbroderidagen den 30 juli 2015. Broderiakademins lokalgrupper har träffats i det offentliga och bjudit in allmänheten för att brodera tillsammans med oss.

Umeå

Vi höll till i caféet på Västerbottens museum. De ATC-kort vi visar är av Lise, Vivianne, Karin & Malin.

Världsbroderidagen i Umeå 2015

Världsbroderidagen i Umeå 2015

Vi hade inte så stor uppslutning från lokalgruppen, men två medlemmar höll ställningarna och broderade och informerade efter bästa förmåga. Hoppas alla ni andra har haft en trevlig dag för det har vi haft – även om vi inte var så många.

Ha en fortsatt bra sommar.

Text och foto: Karin Engström


Jönköping

Världsbroderidagen firade vi på Rosariet i Jönköping. Det var 36 damer och en herre kom och var med oss och de flesta broderade. Vi hade broderikits till armband, hjärtan med mera, och de flesta tog till nål och tråd. Uppskattningsvis var nästan hälften av besökarna ännu inte medlemmar i Broderiakademin.

Rosariet

En underbar eftermiddag och kväll trots regn och rusk utanför.

Text: Ingalill Jigborg. Foto: Rolf Jigborg

Världsbroderidagen i Jönköping
Världsbroderidagen i Jönköping

Södertälje

Vi har broderat och fikat med smaskigt tilltugg och firat Världbroderidagen på Taxinge slott, som tidigare år. Vi tänkte först sitta i tältet, men regnet överröstade oss så vi bänkade oss inne i vita rummet.

Vi firar Världsbroderidagen på Taxinge Slott
Vi firar världsbroderidagen på Taxinge Slott

Vi var några från lokalgruppen Tokbrodöserna, några från Stockholm, en från Södertäljes andra lokalgrupp Trådsmedjan och några från Sprätthönorna i Nyköping. Synnöve Andersson hade kontaktat Länstidningen så dom var på plats – det fotades och skrevs, och det kom i lokaltidningen dagen efter. Fortsatt trevlig sommar önskar vi er alla!

Vi firar världsbroderidagen på Taxinge Slott
Yvonne Anderssons broderi föreställer en barnteckning av en gravid häst. Vi broderar på Kakslottet som synes…

Text: Ulla Howding. Foto: Yvonne Andersson

Vi firar världsbroderidagen på Taxinge Slott
Margot Holmer, Tokbrodös från Södertälje, broderar intensivt. Asta väljer bland sina trådar. Foto: Yvonne Andersson

Sundsvall

Vi har firat Världsbroderidagen för första gången i Sundsvall. Vi är ju en tämligen nybildad lokalgrupp. I samarbete med Hemslöjden samlades vi på Sundsvalls kulturmagasin och broderade för världen. Många kom fram, tittade, frågade och var allmänt intresserade. Det var så kul! Efteråt vandrade vi hem (i regnet) lyckliga efter dagens övning.

Text: Chatrin Johnson

Kopia av Elsas banderoll
Kopia av Elsas banderoll

Norrköping

Linköping-Norrköpings lokalgrupp firade Världsbroderidagen i Hedvigs kyrka i Norrköping, där vi under sommaren har en broderiutställning, som handlar om Renässansen i Norrköping.

Broderi i Linköpings kyrka

Vi satt i kyrkan och broderade och guidade besökare – ett 70-tal – till utställningen. Christina Tenselius läste upp Manifestet. Vi hade hängt upp en fotokopia av Elsas handdukar i vapenhuset.

Text och foto: Kerstin Hanstorp


Helsingborg

Täcklorna i Helsingborg firade Världsbroderidagen på Wallåkra Stenkärlsfabrik. Vi fick besök från Malmö och Varberg, de hade sett på webben att vi skulle fira i Helsingborg och det gjorde att de tog sig hit.

Världsbroderidagen i Helsingborg

Text och foto: Kerstin Anderberg


Gerlesborg

Ovanligt nog för denna sommar, sken solen och lyste på banderollen med texten World Embroidery Day, när gruppen i Bohuslän firade dagen för andra året i rad. Platsen var Konstnärernas kollektivverkstad (KKV) i Gerlesborg.

Var ska det fria broderiet firas om inte i en miljö präglad av kreativitet?

Den spännande banderollen som broderats av indiska kvinnor hängdes upp på Världsbroderidagen i Gerlesborg. Fr.v Ewa-May Henriksson, Birgitta Borgefors Karlsson och Elsa Agélii.
Den spännande banderollen som broderats av indiska kvinnor hängdes upp på Världsbroderidagen i Gerlesborg. Fr.v Ewa-May Henriksson, Birgitta Borgefors Karlsson och Elsa Agélii.

Brodöser strömmade till för att vara med på workshop på Café Olivia under Elsa Agéliis ledning. Elsa, som grundade Broderiakademin, bor alldeles i närheten. Att hon ville delta gladde oss alla som mött upp. Efter workshopen besökte några av oss hennes ateljé i Täcklebo och där fick vi ytterligare inspiration till vinterns broderande.

Elsa Agélii
Elsa Agélii ledde en workshop under Världsbroderidagens firande i Bohuslän. Till vänster om Elsa ser ni Birgitta Borgefors Karlsson, Uddevalla

Banderollen som Elsa bidrog med har skapats av kvinnor i Indien, och skildrar livet i deras hemby. En påminnelse om att målsättningen med Världsbroderidagen är att den ska firas över hela världen.

Initiativet är svenskt, men har nu också börjat uppmärksammas utanför våra gränser.

Text och foto: Barbro Hurtig


Västra Frölunda, Göteborg

Broderiakademins lokalgrupp i Västra Frölunda, Textila äventyr, firade på Leymans galleri och café i Sannegårdshamnen. Vi varvade broderi med att mumsa på våfflor och visa vad vi broderat under sommaren.

Leymans på Världsbroderidagen

Text och Foto: Lena Lomander


Världsbroderidagen i Smygehuk

Köpmansmagasinet i Smygehuk

Lokalgrupperna i Skåne har tillsammans ordnat sommarens finaste broderiutställning i Köpmansmagasinet i Smygehuk, en jurybedömd utställning som alla medlemmar bjöds in att deltaga i.

Utställningen avslutades på Världsbroderidagen och alla som ville bjöds att komma förbi och brodera kantha i utställningslokalen. Solen strålade, havet glittrade och på väggarna hängde massor av inspiration. På plats fanns också försäljare av broderiböcker och material för den som ville fördjupa sig inom fritt broderi hemma (mer från utställningen i ett senare inlägg).

Broderiutställning i Smygehuk

På kvällen avslutades dagen i Smygehuk med ett föredrag om Gerillaslöjd av Frida Arnqvist Engström. Hon berättade om gerillaslöjdandet som en samtida slöjdform som vill göra skillnad. Det är en slöjd som vill påverka vårt sätt att tänka och förändra världsekonomier. Frida säger:

Det nya görandet har tagit plats i det offentliga rummet, letat sig ut på gatorna och blivit en del av en samhällsdiskussion. Med hjälp av garn, nål och tråd tecknas en ny samhällsordning av en ny sorts görare

Och det är ju det som Världsbroderidagen också handlar om. Att ta plats i det offentliga rummet, vissa upp denna rogivande och underbara konstform, att få möjlighet att sprida vårt kreativa och lustfyllda intresse till fler människor – världen över.

Världsbroderidagen
Britt Lilja och Kerstin Nettelblad avslutar och tackar för bidragen till utställningen i Smygehuk på Världsbroderidagen 30 juli 2015.

Edit: Nu finns också en video från Smygehuk här.

Text och foto: Hanna Andersson

Världsbroderidagen i Hässleholm

Solen sken hela dagen på oss, när vi firade Världsbroderidagen på Café Hembygdsparken. Lördagsgruppen, som denna dag bestod av Åsa, Monica, Elzbieta och Tuulikki, satte upp banderollen, vimplar på pinnar och snören och manifestet. Vi dukade upp ute med sådant som vi ville visa. Vi hade små tavlor, ATC-kort, broscher, tyglappar och broderigarn för prova-på. Cafégäster stannade till hos oss, var intresserade och ville veta vad vi var för några och vad vi sysslade med. Någon satte sig ner och provade på att brodera.

Vi inbjöd också besökarna att se vår utställning inne i caféet, där vi visar Feernas klänningar, våra fåglar och andra verk. När vi slutade, tyckte vi att det varit en mycket trevlig dag och vi kände att vi gjort reklam för broderi och Broderiakademin.

Text: Tuulikki Andersson

Det här är de rapporter vi fått in till redaktionen – ni andra får gärna kommentera nedan och berätta lite om vad ni hade för er den 30 juli i år – året då Världsbroderidagen fyllde 5 år minsann!

Håll nålen glödande lustbrodöser!

6 reaktioner till “Så firades Världsbroderidagen 2015

  1. Toppen så mycket kul på Världsbroderidagen! I Märsta firade vi på biblioteket men det var väldigt lugnt den regniga dagen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.