Broderad flyktinghjälp

I Broderiakademins lokalgrupp i Västra Frölunda, Göteborg, har man berörts av nyheterna på tv och bestämt sig för att ta saken i egna, broderande händer. Så här berättar Gunnel om deras insats för flyktingarna just nu:

När vi startade upp höstterminen i vår lokalgrupp, Textila Äventyr, för någon vecka sedan pratade vi lite löst om vad vi skulle planera inför kommande termin. Om teman, utställningar med mera, som vanligt. Men aktuellt just då var detta med flyktingarna över Medelhavet och den hemska bilden på den lille döda pojken… Ni har säkert också sett den. Så dök frågan upp: vad kunde vi göra?

Var och en av oss har skänkt pengar efter egen förmåga, men kunde vi göra något mera? Ingen av oss har några ekonomiska tillgångar direkt. Men vi kan brodera!

Vill man ska få folk att köpa och skänka pengar så skulle det ske på en gång – när de här bilderna och känslorna är som mest aktuellt. Så vi pratade med Frölunda kulturhus, där vi sitter och broderar varje måndag förmiddag, om det fanns möjlighet till att få låna glasmontrar där och göra en snabb spontanutställning? Vi ville hålla låga priser och all försäljning skulle gå oavkortat till flyktinghjälpen. Och de var genast med på idén!

Broderad flyktinghjälp i Göteborg

Så hem och titta vad vi redan hade i våra skåp och lådor efter tidigare utställningar. Måndagen efter byggde vi ihop en liten utställning i entrén på Frölunda kulturhus.

Allt vi får in vid försäljning går oavkortat till FN:s flyktingorgan UNHCR.

Vi hoppas att detta kan utmana andra lokalgrupper att göra likadant!

Text och foto: Gunnel Svensson

7 reaktioner till “Broderad flyktinghjälp

 1. Tack för inspirationen. Det var en jättebra idé och en fin utställning.
  Nu kommer dessutom ett upprop från FN att de akut behöver mer pengar
  till barnen och flyktinglägren och Världens barn börjar nu sin årliga höstkampanj.
  Skulle vara fint om vi alla kunde hjälpas åt och samla in mycket pengar med hjälp av våra broderier. Lycka till med försäljningen i Frölunda. Nu samlar vi oss och gör storverk.

  Gilla

 2. Tack för era positiva kommentarer! Det går jättebra med vår försäljning/insamling. Folk har varit mycket givmilda och positiva. Det känns roligt och rätt att göra detta. Det stärker också gemenskapen i gruppen, samt ger ökad broderilust igen

  Gilla

 3. Hej!
  Fantastiskt initiativ! Härligt att läsa om!

  Nästa steg: att brodera MED flyktingar!
  Det finns ju clowner utan gränser, varför inte Brodöser utan gränser?!
  Här likaväl som på andra platser.
  Med t.ex. en bunt ATC-kit eller en väska med material kan man uppsöka vilken grupp som helst, var som helst. Inte minst når man kvinnor, som alltför ofta hamnar i bakgrunden. Och barn och ungdomar hakar säkert på.

  Att brodera ger hälsa och återhämtning!

  Lycka till!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.