Från invigningen av TextilStudio

Mimmi, också känd som Marie-Louise Nilsson, är medlems sedan många år i Broderiakademin. Tillsammans med några andra textilintresserade har hon dragit igång en förening som heter TextilStudio. Här berättar hon om den:

Söndag den 4 oktober 2015 har vi invigt vår nya förening TextilStudio. Under invigningen kom 35-40 personer. Karin Nilsson 1:e antikvarie på Blekinge Museum och Margareta Skogsgårdh var dragplåstren. Vi hade inga band att klippa vid invigningen – istället bet vi alla i var sin Blekingesömskaka, som Kajsa Handberg så flinkt bakat och glaserat på ytterst smakliga och väldoftande verk.

Vi presenterade även en rad Afrikanska textilier på betongdäcket, inför Grupp 39:s workshop på Olofströms bibliotek tisdagen den 3 november kl. 17.00 (till denna krävs anmälan).

Nu är vi redan 30 betalande medlemmar från Vaxholm till Hässleholm och Helsingör. Att bli medlem kostar 50 kronor.

Från invigningen av TextilStudio
Margareta Skogsgårdh visar och berättar om broderande och om Marta Skogsgårdh.
Från invigningen av TextilStudio
Karin Nilsson, 1:e antikvarie på Blekinge museum, inbjuder deltagarna att lösa Blekingesömsmysteriet…

Föreningen vill, precis som Broderiakademin, främja och framhålla det textila. Så här skriver TextilStudio om föreningen:

Idén bakom TextilStudio

Idén med att bilda en förening om textilier, dess historia, användningsområden och hur textilier påverkas/påverkar olika kulturer växte fram under hösten 2014. Margrethe Petersen, grafiker, sålde sitt galleri i Kyrkhult, Galerie Frida. Ett stort bibliotek med fakta om all världens textilier, om olika textila hantverk inom den textila sfären blev husvill. I samlingen fanns även ett flertal textila prov på olika material och tekniker från världens alla hörn – en riktig kulturskatt. Samlingarna har sitt ursprung i det arbete som Margrethe Petersen gjort, i samband med produktionen av Hemmets Handarbetslexikon i 20 band, Bonniers förlag, 1989.

Föreningen TextilStudio bildades den 5 mars 2015 vid ett konstituerande möte av entusiastiska kvinnor. Föreningens stadgar antogs, en styrelse valdes och beslut om inriktning av verksamheten togs.

TextilStudio bygger på att skapa en mötesplats för människor som är intresserade av textilier. TextilStudio samverkar med Studieförbundet Vuxenskolan och använder deras lokal på Bredgatan 33 i Olofström som mötesplats och en plats att förvara den skänkta litteraturen och materialet. Lokalen är tillgänglig för allmänheten på dagtid för de som vill studera materialet.

Föreningen är en ideell förening. Föreningen har även för avsikt, att stötta bildandet av en slöjdklubb för barn och unga i vår kommun. Vi har kunskap, material och en vilja att lyfta fram en del av kulturen som har en lång tradition både i Sverige och i andra länder och som har mycket att berätta om kultur och kvinnors liv i världen. Vi vill nå en större allmänhet med denna kunskap.

Den som vill veta mer eller bli medlem kan ta kontakt med Mimmi Nilsson, ordförande.

Lyssna på Marie-Louise Nilsson här

Inför invigningen blev Mimmi intervjuad på P4-Blekinge – inslaget är åtta minuter och väl värt att lyssna på! Lyssna här!

Text och foto: Marie-Louise Nilsson

2 reaktioner till “Textilstudio – ett arkiv i Olofström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.