Fritt broderi av Inger Löjdahl
Fritt broderi av Inger Löjdahl

Broderiakademins lokalgrupp i Östersund med omnejd, Handlaget, går nu på sitt femte år. Eftersom flertalet medlemmar nu har varit med om några årsvarv har en del lyckade aktiviteter fått återkomma och kanske börjat bli tradition.

En sådan är Vårsalongen som inleddes i fjol. Ungefär lika många som då ställde nu ut på samma galleri, Svenssons ramar, med tillsammans 44 verk. Även i år väckte utställningen stor uppmärksamhet och en inte oansenlig del såldes också. Redan finns planer inför nästa år, möjligen med den ändringen att den samplaneras med Konstens vecka, som alltid äger rum vecka 40, så beteckningen får väl i så fall ändras efter årstiden.

 Anna Greta Pålsson
Fritt broderi av Anna Greta Pålsson

Östersundspostens konstkrönikör skrev, i utdrag: ”Väggar, skyltfönster och montrar är fulla av mindre och mellanstora verk. Det är fritt broderi som både tillåts ha humor och skildra vackra vyer, stämningar eller porträtt. Mest lyckat är det som vågar gå lite utanför ramarna, vågar utmana och leka med motiven. Till det finns också den sommaruppgift medlemmarna fick när de fick ett paket med exakt samma innehåll som de skulle skapa något av. Det är fascinerande att se vilka olika utryck som resultatet blev.

Den svenskinitierade, femåriga Världsbroderidagen firade vi för andra året i rad.

Världsbroderidagen med Handalaget 2015

Sommarens ihållande regnande jagade in oss till Östersunds stadsbiblioteks foajé, vilket skulle visa sig vara en lyckad lokal om man ville exponera sig och sin aktivitet för många människor.

Säsongsavslutning med Handalaget 2015

En programpunkt som också blivit ett måste är säsongsavslutningen, som likaledes helst dukades inomhus. Ingrid ordnade långbord i sin ateljé och det som sedan behövdes för en riktig festmiddag ordnade alla övriga.

Fritt broderi av Ingrid Aronsson

Fritt broderi av Ingrid Aronsson

Som ett resultat av årens samvaro, arbete och utveckling kan kanske också ses intresset av att vara med på Broderiakademins årsmöte i år då Ingrid får sällskap av Kicki, Lena och Ulrika.

Fritt broderi av Inger Johansson
Fritt broderi av Inger Johansson

Fler bilder från vår vårsalong kommer i Broderiakademins galleri.

Text: Ingrid Aronsson
Foto: Bengt Göran Aronsson

2 reaktioner till “Halvårsrapport från Jämtland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.