Välkommen till broderiutställning i Södertälje!

Trådsmedjan i Södertälje Stadshus
Ovansidan på en av de broderade, fyrkantiga kuddarna som Trådsmedjan visar i Stadshuset.

Att hänga en utställning är inte det lättaste, men man gör så gott man kan tillsammans. Ingen i våra broderigrupper är utbildad konstnär eller curator, men det går ändå, med lite god vilja. Och det är riktigt roligt när det är färdighängt och man kan gå omkring och titta på varandras konstverk.

Just nu pågår det en broderiutställning i entréhallen till Södertälje Stadshus. Det är Broderiakademins lokalgrupper Tokbrodöserna som tillsammans med Trådsmedjan, visar broderier, enskilda och gemensamma verk. För ett tag sedan samlades vi medlemmar som kunde för att hänga utställningen, och här kommer lite bilder från den dagen…

Tokbrodöser i Stadshuset
Tomma skärmväggar i Södertälje stadshus – väntar på broderier.

Vad vi hade att jobba med är ett vackert utrymme med stengolv och höga fönster, men inte så mycket belysning att ”rikta”.

Tokbrodöser i Stadshuset

Väggarna hade hjul, så dem flyttade vi omkring tills vi blev nöjda med arrangemanget. Sedan var det bara att börja födela ytan mellan oss…

Tokbrodöser i Stadshuset

…och spika upp broderier, arrangera kuddar i montrarna och pynta med våra respektive broderade namnskyltar.

Det gäller att ge ett balanserat uttryck, där alla broderier får tillräckligt med utrymme och ”luft” runt sig men utan att se ensamma ut. Det finns många regler att följa när det gäller att hänga en utställning, men kanske lika bra att vi inte känner till dem alla…

Trådsmedjan i Södertälje Stadshus
Trådsmedjan i Södertälje Stadshus
Tokbrodöser i Stadshuset
Tokbrodöserna hänger upp broderier till sin utställning i Södertälje Stadshus.
Trådsmedjan i Södertälje Stadshus
Trådsmedjan hänger upp ett av sina gemensamma broderier i Södertälje Stadshus.
Tokbrodöser i Stadshuset
Utställningen börjar bli klar…

Ni som kommer på årsmötet kommer att ha möjlighet att se vår utställning i helgen, då årsmötet och konferensen är i samma hus, bara en trappa upp…

Södertälje stadshus

Här får ni också en förhandstitt på Södertäljebonaden, som vi tycker borde få bo permanent i Stadshuset, då den visar alla våra viktigaste landmärken:

Södertäljebonaden - broderad av Tokbrodöserna
Södertäljebonaden – broderad av Tokbrodöserna.

Utställningen finns kvar till fredagen den 6 november och är öppen alla vardagar. Inträde: noll kronor. Varmt välkommen till alla som har vägarna förbi.

Text och foto: Hanna Andersson

** Tidigare nyheter från Södertälje

8 reaktioner till “Södertälje | Att hänga en broderiutställning tillsammans

 1. Så fint det blev. Tack alla ni som gjorde jobbet. Till alla som inte varit där, se till att ni tittar på utställningen före den 6 nov.

  Gilla

 2. Kommer till Södertälje i god tid på fredag, skall absolut titta på era konstverk. Alltid lika roligt att se vad som ligger brodöser varmt om hjärtat.

  Gilla

 3. Vi, Tokbrodöserna och Trådsmedjan har fått mycket positiv respons bl a från mina kollegor och våra Sfi-elever. Senast idag träffade jag en bekant jag åkte upp i en rulltrappa och en bekant åkte ner och hon tyckte det var en fin utställning.

  Gilla

 4. Lycka till i fortsättningen med utställningen och kommande utställningar. Det är ett hästjobb att få till det, men det är ju också väldigt roligt att ställa ut. Lyckliga ni som är i en sådan fin lokal.

  Gilla

 5. Hej!

  Det var en fin och vackert hängd utställning ni visade upp under årsmötet i Södertälje. Den gav mej inspiration till egna nya broderier och en hel del aha-upplevelser: Så här kan man ju också göra!

  (Extra roligt var det att se en del broderier jag kände igen från Facebook gruppen Mysteriebroderier och broderiutmaningar. Jag är också med ibland och ”leker” och broderar tillsammans med Inger Svensson och Pia Sjöstrand m fl.)

  Tack för två roliga dagar!

  Lena i Östersund

  Gilla

 6. Hej Kerstin, det här inlägget är från vår förra utställning, men den broderiutställning som pågår nu är öppen under Stadshusets ordinarie öppettider.

  Öppettiderna är:
  helgfri måndag–torsdag 08.00–17.00,
  fredag 08.00–15.00, samt under event när lobbyn där broderierna hänger är öppen. Ring Stadshuset om du vill dit på helgen, de har öppet då och då.

  Välkommen att kika in, innan 12 oktober 2017.

  /tokbrodös

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.