Fritt broderi av Margareta Callersten Brunell
Fritt broderi av Margareta Callersten Brunell

Mina broderier börjar oftast utifrån en känsla. Tårar, grönskan i ett träd. Fönster, inte minst kyrkfönster, med naturen utanför. Filmen om Björn Afzelius, eller en värvare från UNHCR i regnet vid en tunnelbanestation. Inspiration finns överallt.

Broderad text – att skriva långsamt till skillnad från mitt vanliga skrivande, som går väldigt snabbt. Att hinna tänka, dra upp en tråd om det blir fel. Ofta citat från dikter eller böcker. En gång från en krönika av Mats Lundegård i DN. Han fick sedan ett fotografi på det färdiga broderiet. Jag är rädd, att det ska bli för sentimentalt eller för sött. På en kurs skulle vi brodera blommor utifrån en skiss vi först gjort. Det kändes lite för sött. Då broderade jag en saltströare som motvikt.

Mitt material är gamla handdukar och servetter. En mangelduk som byttes ut i vår tvättstuga och mangelinstruktionens ”släta ut rynkorna” utvecklades till tankar om mina egna rynkor. Gamla monogram från örngott och handdukar fick sin plats där.

Fritt broderi av Margareta Callersten Brunell

Trädstammar fascinerar mig, främst björkstammar. Orden som poppade upp och omgav en stam: Stambyte, stamning, stämning. stamceller, folkstam…

Efter ett hjärtingrepp för några år sedan, bearbetade jag smärtorna och rädslan med att brodera sju små hjärttavlor. Den sista med ett flygplan på väg mot semester i Frankrike. Frågan är dock om inte hjärtat mår bäst när jag sitter hemma i vår soffa och broderar…

Margareta Callersten Brunell
Margareta Callersten Brunell

Jag har ställt ut på Majornas bibliotek i Göteborg ett par gånger. Jag tycker det är skönt att inte behöva finnas där hela tiden, men jag tycker också det är roligt att möta människor som intresserat tittar på mina broderier.

Min man, Urban Brunell, som gör stengodsskålar och muggar har delat dessa utställningar med mig. Annars har han sina egna arenor (mässor/marknader i Båstad, på Tjolöholm). Han tycker att jag sprider många trådar i vårt hem. Jag är glad att han har en verkstad utanför vårt hem. Broderigarn smutsar inte ner på samma sätt som lera.

Text och foto: Margareta Callersten Brunell

6 reaktioner till “Tankar om mitt broderande

 1. Hej Margareta!
  Tack för dina fina bilder och texten! Jag känner riktigt systerskap med dig.
  Jag fastnar liksom du för strofer ur dikter, sångtexter och annan text. Jag tycker om att skriva vanligt men också att brodera ord. Det ger en extra dimension till bilden.
  Men som du skriver: Det får inte bli för sött, det måste finnas en motvikt.
  Jag älskar träd, särskilt när de står kala på vintern. Silhuetterna är så fina.
  Min man tycker också att jag sprider trådar överallt, fast jag har en egen ”verkstad”.
  Lycka till i fortsättningen!

  Gilla

 2. Du berättar så målande och med tråden fortsätter du!

  Härligt inspirerande,
  Solveig,”Målande tråd” i Sundsvall

  Gilla

 3. Tack Tuulikki för dina värmande ord. Och roligt att höra om trådarna som går ihop, likheter i våra broderier och tankar. Margareta

  Gilla

 4. Margareta!
  Jag tilltalas mycket av dina broderier. Jag gillar också att berätta med texter och små applikationer och broderade bilder. Det blir ett liv i arbetet och talar till både hjärta och hjärna.Jag blev glad över att du visade dina bilder för mig!

  Gilla

 5. Margareta!

  Dina broderier är så fina och med text, vilket gör dem helt fantastiska och du är i en klass som få kommer upp till.Så¨roligt att vi lärt känna dig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.