Som utlovat, och kanske efterlängtat, kommer här en presentation av de tre allra nyaste medlemmarna i vår styrelse. De ersätter tidigare sekreterare, ordförande och mig, Hanna Andersson, i styrelsen. Vi önskar dem lycka till med sitt nya arbete i Broderiakademins styrelse, eller hur?

Styrelseordförande Barbro Lindberg
Styrelseordförande Barbro Lindberg

Om Barbro Lindberg, styrelseordförande

Barbro Lindberg heter jag. Jag bor på Södermalm i Stockholm och är medlem i lokalgruppen Kråksparkarna sen januari 2014, då vi träffades för första gången. I Broderiakademin har jag varit medlem sen 2003.

Till en början broderade jag i min ensamhet, som terapi och som ett sätt att hitta mig själv. Så småningom upptäckte jag att broderandet är ett behov hos mig. Något nödvändigt. Och så har det fortsatt. Det viktiga för mig är inte att det blir något, utan att jag mår bra och känner lusten. Lustbrodös är ett fint ord. Genom Broderiakademin har jag träffat många fantastiska människor. Fantasifulla, skickliga och inspirerande. Brodöser, som precis som jag, broderar för att det är roligt och brodöser som lever av sin konst.

Att brodera tillsammans hos Broderiakademins lokalgrupp i Stockholm, Kråksparkarna, eller via Facebook eller att byta ATC är en ständig källa till glädje. Allra bäst mår jag när jag får sitta i den egna fåtöljen med trådar och tygbitar med mera och bara njuta av att brodera.

Under mitt yrkesverksamma liv har jag varit högstadielärare i svenska, historia och religion i 20 år och därefter arbetat som skolledare i lika många år. Det har gett mig många roliga och innehållsrika år med många kontakter med barn och vuxna.

På årsmötet i Södertälje blev jag vald till ordförande för Broderiakademin. Det är nog kronan på min karriär! En fantastisk utmaning! Tack för ert förtroende – jag ska göra mitt bästa.

Ledamot Lena Lomander
Lena Lomander, ledamot i Broderiakademin

Om Lena Lomander, ledamot

Efter att avslutat mitt yrkesliv i skolbranschen som idrottslärare och rektor de sista 15 åren längtade jag att få göra något fritt som inte var bundet till lagar och förordningar.

Mitt äventyr bland trådar, garner och tyger började för cirka 3 år sedan och jag inspireras mycket av gruppmedlemmarna i lokalgruppen Textila äventyr. Vi träffas varje måndag kl 10 – 13 i Frölunda Kulturhus, Västra Frölunda. Gruppen består av 22 rutinerade brodöser och har arrangerat ett flertal utställningar. Gruppen är mycket självgående och vid våra träffar är det högt i taket! Vi har nyligen gått en långkurs i bildskapande för Henriette Ousbäck som är en stor inspiratör för oss. Vi var fyra deltagare från vår grupp som deltog i september 2015 i en kurs på Kreta för Henriette som tillsammans med Inger Carlsson ledde oss ytterligare in i färg- och formvärlden.

Mest tycker jag om att arbeta med att återanvända material och är en trogen loppisbesökare! Har sedan ungdomen samlat på tyger, spetsar och garner utan egentligen veta vad jag skall ha det till. Nu öppnar sig hur många världar som helst…

Är kontaktombud för lokalgruppen Textila äventyr, Västra Frölunda i Göteborg.

Kicki Sjöblom, ledamot i Broderiakademin
Kicki Sjöblom, ledamot i Broderiakademin

Om Kicki Sjöblom, ledamot

Kicki bor i Östersund. Medlem i Broderiakademin och lokalgruppen Handlaget sedan tre år. Hon skriver: Fritt broderi som konstform tycker jag är så spännande!

Efter att tidigare ha målat både med akvarell och akryl har mitt skapande flyttat över till det textila området. Textiltryck och screentryck på tyg, ensamt eller i kombination med broderi är det som jag just nu oftast jobbar med. Textiltrycket är lite som akvarellmålandet, det hamnar inte riktigt alltid där man vill. Broderiet med sin möjlighet till distinkta gränser kan ses som akrylfärgen eller pennan.

Broderiakademin och min lokalgrupp Handlaget är för mig en inspirationskälla och bjuder på en massa trevliga möten med människor som delar mitt intresse för konst och hantverk.

Broderad kudde av barnteckning
Yllebroderi av Kicki Sjöblom: Brudkudde á la 1960-tal… Förlagan är en teckning jag gjorde då jag gick i första klass.

Övriga styrelsemedlemmar, som varit med sedan tidigare men som en del av er ännu inte känner till annat än namnet, kommer att presenteras på hemsidan inom kort. Alla guldnålsbroderier är också på väg, den som väntar på något gott…

PS: Det vore kul om fler av er som läser detta skrev en liten hälsning/kommentar nedan. Fyll bara i namn, en e-postadress och sedan det ni vill säga, så kan vi alla ta del av era tankar. Det uppskattas, inte bara av redaktionen och styrelsen, utan också av andra medlemmar som skickar in bidrag till hemsidan.

Ni som prenumererar på inläggen och får dem skickade till er e-post, klickar på textens RUBRIK högst upp i mejlet för att besöka hemsidan där ni också kan kommentera. Det går inte att kommentera genom att svara på mejlet! Den som vill redigera sin prenumeration, eller påbörja en ny, kan göra det via menyn under ”Medlemskap” –> Få nyheter via e-post! På så sätt missar du inget nytt på hemsidan. Längst ned i varje mejl finns möjligheten att när som helst avsluta sin prenumeration (unsubscribe alltså), så prova gärna ett tag för att se om det är en tjänst du tycker är användbar.

Håll nålen glödande!

Text: Hanna Andersson
Foto: Madelene Edlund

7 reaktioner till “En presentation av nya styrelsemedlemmar

 1. Tack för presentation av nya styrelsen!
  Jag bli alltid lika inspirerad när BRAKs lilla tidningen droppa in i post boxen.
  Tack!
  Är själv från England-har bott här i Finland i 43 år.
  Hälsningar från solig Lanzarote-har tagit en paus från den morka norden.
  Jacky Jaatinen.Esbo.Finland.

  Gilla

 2. Hei dere alle nye styremedlemmer!
  Ønsker dere lykke til og ser frem til mye spennende, tankevekkende og inspirerende tekst og bilder fra en då engasjert gjeng!
  Takk også til de som nå fikk andre til å ta stafettpinnen – har med stor glede fulgt nettsiden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.