E-boken Dogmebroderi

Under fem år har Jytte Harboesgaard arbetat med e-boken Dogmebroderi som just kom ut i september 2015. Boken ämnar sig bäst för läsning på till exempel en iPad och är mycket lätt att använda. Den är illustrerad med 115 bilder som visar olika stygn och sömnadsexempel, men även förklarande text som beskriver reglerna bakom själva dogmabroderiet, något vi skrev om i medlemstidningen 1-2 2015.

Till skillnad från traditionellt broderi, där man oftast vet vad man vill brodera, gör man tvärt om i dogmabroderi. Här börjar man experimentera med olika material och tekniker, och tänker inte så mycket på vad det skall användas till utan det får med tiden visa sig, om det överhuvudtaget blir något. Det har varit lusten att förnya själva broderiet som gjort att Jytte Harboesgaard har tänkt ut denna nya teknik.

Ett sätt att tänka som redan fanns för 2500 år sedan, bland de grekiska filosoferna, kan man läsa i förordet av textilformgivare och konsthistoriker Lisbeth Tolstrup. En särskild mening eller lärosentens som man skulle följa och inte ifrågasätta. Senare har vi stött på dogmabegreppet hos filmregissörer på 1990-talet, där de ville framhäva själva historien och skådespelandet, framför den yttre ramen.

Om man mest blir upptagen av att skapa mönster eller bilder, vet man inte när man börjar att sy. Att broderiet har behov av denna förnyande energispruta, för att fortsatt vara aktuell, vet Jytte Harboesgaard om någon. Hon har sysslat med broderi hela livet, även på ett yrkesmässigt plan. Allt för många gånger har hon mött kvinnor som slutat brodera för att ingen längre värdesatt arbetet. Genom dogmabroderiet, kan själva processen få en ny mening i sig själv.

Slutligen ett citat ur boken av Eva Gäfvert, en kursdeltagare i dogmabroderi på Sätergläntan 2014:

  Dogmabroderi är en form av meditation.
  Reglerna ger ett skyddat rum när jag broderar.
  Dit når inget utifrån.
  Där finns inget före eller efter.
  Bara här och nu.

Boken kan köpas hos e-medie.dk eller via J.H. Broderi

Text: Sophie Holmblad


Våra tidigare boktips
hittar du på hemsidan här

2 reaktioner till “Bokrecension: Dogmebroderi – en ny e-bok av Jytte Harboesgaard

 1. I Skåne Syd gruppen har vi börjat treva oss fram med DOGMA filosofins tankar. Den 17 januari kommer experten Jytte Harboesgard till Trelleborg och lotsar oss vidare. Att låta bli att tänka på resultatet är en utmaning.
  Vår utbildningsdag börjar 10.00 och vi håller till i Studiefrämjandets lokaler Kontinentgatan 2 precis vid vår nya pågatågstation. På eftermiddagen kommer Brakstipendiaten Christina Hagander visar och berättar om sitt broderi. Vi beräknar att sluta cirka 15.00
  Alla som känner lust att komma är välkomna.Ta med egen matsäck, vi fixar kaffe och kaka.
  Hör gärna av er om ni har kust att komma till träffen.
  Kerstin.nettelblad@ telia.com
  0708515854

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.