Foto: Ann-Mari Franzén

I oktober besökte jag det Antika Messene beläget på sydöstra Peloponnesos i Grekland. Staden grundades 369 f.Kr. Här utförs de mest omfattande arkeologiska utgrävningarna i hela Grekland.

Under vandringen bland kolonner, teatrar, torg, arenor etc. fann jag ett mycket intressant och vackert mönster av lava på ett stenparti i en av de antika teatrarna.


Foto: Ann-Mari Franzén

Jag fotograferade mönstret med min digitalkamera, laddade in det i datorn och skrev sedan ut bilden i A4-format på ett vitt bomullstyg, speciellt preparerat för utskrift med bläckstråleskrivare.

Foto: Ann-Mari Franzén

Jag började sedan att brodera på tyget. Massor med franska knutar, pärlor och knapphålsstygn runt trådringar. Dessa ringar gjordes genom att vira tråden motsols flera gånger runt ett, två eller tre fingrar, varefter knapphålsstygnen syddes runt trådringen. Denna idé fick jag från boken Stitch and StructureDesigns in two- and three-dimensional textiles av Jean Draper.

Jag har också använt tyg som jag ”rostat” för att göra stenarna. Timtex utgör baksida för att stabilisera det hela, ovanpå ett tunt lager av vadd och sedan det rostade tyget överst. Denna teknik att göra ”stenar” beskrivs i juni/juli numret av Quilting Arts Magazine 2014.

Det färdiga broderiet:

Fritt broderi av Ann-Mari Franzén
Fritt broderi av Ann-Mari Franzén

Jag har inte fyllt hela ytan med broderi utan låtit bakgrundstyget lysa igenom, som ett sätt att kombinera foto och broderi.

Text, broderi och foto: Ann-Mari Franzén

Ann-Mari Franzén är relativt ny som medlem i Broderiakademin. Varmt välkommen önskar vi dig och tack för ditt bidrag till hemsidan! Hoppas fler känner för att skriva en liten betraktelse om sitt senaste broderi och skicka in det till redaktionen, för visst blir man inspirerad?

9 reaktioner till “Lava i Peloponnesos, Grekland

 1. Spännande och vackert och inspirerande. Och att du skriver hur du använt olika tekniker öppnar nya dörrar. Tack.

  Gilla

 2. Jag är helt betagen – sånt här gillar jag!
  Det ger mig inspiration och glädje för broderandet.
  Dina tekniktips har jag sedan tidigare från Skals i Danmark, men när jag ser dem i din tolkning så blir det en aha-upplevelse.
  Stort tack för att du delar med dig!
  Hälsar
  Britt-Marie Lövgren

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.