paper_embroidery_1

Vi broderar ju på tyg, massor av tyg… Vi har sett broderier på plåt och trä och keramik. Kanske broderar vi någon gång på plast och papper, men inte särskilt ofta. Inte jag i alla fall. Men nu har jag tittat närmre på papper, jag har fastnat lite för det och det finns en himla massa inspiration där ute om man vill brodera på papper.

En ny bok, Japanese Paper Embroidery, har inspirerat. Den är enkel och övergripande, inte så nyskapande men den ger mig ändå lust. Den avslutas med mallar som man kan använda om man vill göra det som visas i boken. Det är kanske inte det jag vill använda, men jag blir ändå inspirerad av att jobba med papper.

karin_lunds

En inspirerande person (på många plan) är Karin Lundström som några kanske känner från Sätergläntan där hon givit kurser i många år. Jag känner Karin från ett par kurser på universitet i textilt skapande och följer hennes instagram där hon generöst bjuder på sina fantastiskt broderade bilder. Bilder på akvarellpapper.

Lena Håkansson i Växjö håller workshops och kurser i broderi på papper. Så om du är i närheten så händer det en del under mars och april om jag har förstått det hela rätt. Sedan finns det ju en uppsjö av inspiration på nätet, allt ifrån instruktioner, filmer och bilder.

Jag har förstått att om du vill ha ett snyggt resultat så skall du skissa innan och göra hål i papperet med en nål/syl innan du börjar sy. I den här filmen visas det tydligt och enkelt hur man kan gå tillväga:


Kan du inte se videon ovan klicka här: How to Embroider a Paper Card.

Kanske hittar du också inspiration och lust till att börja brodera på papper?

Du får gärna skicka in bilder på ditt broderi på papper. Skicka till: madelene(at)broderiakademin.nu så sammanställer jag ett inlägg här på hemsidan längre fram. Vi kan väl säga att senast den sista mars vill jag ha bilder, så kommer ett inlägg i april.

Text: Madelene Edlund

Tips: Boken Japanese Paper Embrodery tipsade jag mitt bibliotek om. Så nu finns den där så jag kan låna den hur ofta jag vill (förutsatt att det inte är kö vill säga). Så tipsa ditt bibliotek om böcker som du tycker att de ska köpa in till sin samling. Man behöver ju inte köpa allt själv.

6 reaktioner till “Brodera på papper

 1. Ja, det finns mycket man kan upptäcka och prova inom broderi. Tack Madde för boktipset, om bara mitt bibliotek var lika villiga att ta in böcker man föreslår… :-/

  Själv följer jag textilkonstnären Karen Ruane sedan många år, hon broderar ofta vitt på vitt och bland på papper, t.ex. här:

  bling on paper!

  Gilla

 2. På stenhuggeriet i Gerlesborg har en av dem broderat i sten. ”Att sy i sten är knäppt!” Ska kolla om jag kan lägga in fotot. Inga begränsningar!

  Gilla

 3. Kära medlemmar, kom ihåg att skicka in bilder på pappersbroderi till mig, senast den sista mars. Ett bildreportage kommer i april. Skicka bild och text till:madelene(at)broderiakademin.nu

  Gilla

 4. Skall bli spännande att se. Kommer så väl ihåg mina första försök till broder i kindergarten, de var just i papper.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.