Påbörjat broderande - av Maria Arvidsson

Här är ett porträtt som jag broderat, skriver Maria Arvidsson och fortsätter:

– Jag letar ständigt efter att förstå livet lite bättre och förmedla en känsla i mina broderier. Innan jag broderar så blir det ofta en skiss eller målning för att fånga känslan. Det jag ville fånga i det här broderiet var idén om att se och bli sedd

I broderiet finns det mellanrum mellan delarna, och jag ännu inte bestämt mig för om jag ska ha kvar dessa mellanrum eller fylla i dem… Det blir olika resultat beroende på hur man väljer. Mellanrummet i livet är också en viktig del som kanske inte får plats i dagens informationssamhälle, hur vi ska se varandra eller bli sedda.

Broderat porträtt WIP av Maria Arvidsson
Porträtt fastnålat och utlagt

Först så ställer vi ordning och fixar – för att bli sedda. Idén kring målningen/skissen blev tydlig när jag tänkte på dagens mobila IT-värld. Att bli sedd är lättare idag med Facebook, Twitter och fotoappen Instagram.

Jag har brottats med om jag skulle skicka in detta bidrag till Broderiakademin – är det för att jag vill kunna se mig själv här? Eller kan jag bära det själv utan någon annans bekräftelse? Är det nödvändigt att bli sedd av andra genom Facebook (eller liknande forum)? Det är en fråga som jag burit med mig. Är det möjligt att bära mina upplevelser själv utan att synliggöra dem för andra? Vad är det jag ser och förmedlar?

Porträtt under arbete

När det gäller färg och form i broderiet var det en lite mer konkret 3D-effekt jag sökte. Jag valde grövre tråd för att få mer effekt. Det är i huvudsak bandbroderi och franska knutar som ger lite av 3D-effekten. Det var ett tungt nålarbete med tjock tråd, pärlgarn och ulltyg på bomullstwill men ibland kräver förståelse också hårt arbete det går inte snörrätt i livet.

Det jag kanske gör för att bli klar är att brodera mellanrummen, men samtidigt så blev mellanrummen också viktiga i min berättelse kring att bli sedd – hur delarna håller ihop – där mellanrummet gör eftertanken möjlig.

Vad betyder mellanrummet för oss i att se och bli sedda?

Text och foto: Maria Arvidsson

8 reaktioner till “Ett broderat porträtt växer fram

 1. Hej Maria.
  Tänkvärt budskap du för fram med ditt broderi.
  Så mycket känslor man lägger in i sitt motiv, som inte alltid syns. Bra att få det förklarat. Det ger mycket mer.
  Det är också därför jag tycker att vi ska sätta en egen titel (vid behov) på våra guldnålsbroderier, förutom den övergripande titeln vi utgår ifrån.
  Kram

  Gilla

 2. Hej Maria!
  Tack för att du delar dina tankar med oss. Två spännande aspekter; att bli sedd, att synas, en önskan vi alla bör på men ger olika uttryck. Att visa sitt broderi är ju att avslöja sig ganska rejält. Min önskan att du ska se mig.
  För i broderiet, liksom i andra bilder, blir ju bilden inte sann om den inte bär spår av sin ‘ görare’ . Jag är säker på att det är de sanna bilderna som fastnar i oss och som vi vill se igen och igen. Det blir ett möte mellan konstnären och betraktaren. Tack för att du ville ge mig chans att möta dig!
  Varm hälsning från Barbro

  Gilla

 3. Tack Eva! Ja det är många resor av känslor som hinner passera när man broderar sitt motiv och berättelsen är viktig, tror jag. bästa hälsningar Maria

  Gilla

 4. Hej Barbro, stort tack för din respons…ja jag tror vi blir till i mötet med varandra som du skriver…bästa hälsningar Maria

  Gilla

 5. Hej Mia
  Tack för att du visar dina porträtt.
  Vi hade ju en hel del kontakt – som jag uppskattade mycket – under förra stafettbroderiet.
  Tack för att du delade tankar både då och nu.
  Lycka till och allt gott. Ser gärna mera av dina broderier.
  Ingela

  Gilla

 6. Tack för att du visar och berättar om dina tankar kring ditt broderi

  Utan mellanrum syns vi inte…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.