Monika Ståleker
Monika Ståleker

Mitt namn är Monika Ståleker och jag är 66 år. Jag bor i Malmö, som är en härlig stad att bo i. Jag har jobbat hos samma arbetsgivare Allers förlag i 43 år som layout-tecknare senare som AD. Men jag har alltid hållit på med det textila som att väva trasmattor med bilder, gjort batik, lapptäcken. Det finns inget bättre än att jobba med tyg, att sätta ihop färger och olika kvaliteter.

Jag samlar bland annat på broderade lakan, kökshanddukar och dukar – alltid med monogram och gärna slitna och lappade. De är de allra bästa…

Men att brodera har jag bara gjort i korsstygn, på kläder. Men aldrig fritt broderi. Det började jag med för cirka ett år sedan. Det var så att jag blev svår sjuk och kunde inte göra så mycket, då visade min dotter sina broderier och när jag såg alla de fantastiska färgerna på DMC-garnerna så blev jag så sugen. Men jag visste inte riktigt hur…

Monika Ståleker
Monika Stålekers broderihörna

Då tänkte jag att jag utgår från mig själv och började att brodera mig själv sittande i fåtöljen och när jag väl började så ville jag inte sluta. Efter en del misslyckande så hittade jag tekniken som fungerade för mig. Jag broderar precis som när man målar med akvarell, något jag också gör. Jag laverar med flera garnfärger.

Jag tar en bild med min iPhone där jag är med på ett eller annat sätt, framkallar bilden och överför den sedan på en sliten mangelduk i linne.

Det blev min terapi att brodera, så broderiet blev som en dagbok med en bild för varje dag i veckan.

Dagboksbroderi av Monika Ståleker
Dagboksbroderi av Monika Ståleker

Lördag – disken. Söndag – jag sitter i trädgården. Måndag – där jag sitter framför mitt fönster.

Nu har mitt broderande blivit en väg till mitt tillfrisknande. Så nästan varje förmiddag sitter jag och broderar. Jag har en speciell fåtölj som jag sitter i, och där ljuset kommer in alldeles rätt.

Snart är alla mina veckodagar klara och nästa broderi blir att överföra gamla svartvita bilder till broderi. Att brodera ökar bara min kreativitet ännu mer så jag vet inte riktigt hur jag skall hinna med alla idéer…

Text, broderi och foto: Monika Ståleker

12 reaktioner till “Jag broderar hela veckan

 1. Hej Monika! Så underbart du beskriver ditt brideriberoende! Dina bilder av dig själv och din omgivning är så charmfulla och härliga att titta på. Du delar din glädje medgångs av oss andra. Tänk att vi får ha denna underbara hobby sinnerikhet våra dagar. Tack för att du delade detta med oss.
  Barbro Li

  Gilla

 2. Tack Monika för att du delade dina bilder – och gav uttryck för din längtan att brodera. Härligt! Blev speciellt glad över dina röda strumpor i de röda sandalerna – mitt i grönskan och blomsterprakten.
  Önskar dej gott tillfrisknande – och tack för du gladde mej i dag genom dina bilder!!!
  Härligt med nål och tråd – för att inte tala om gamla slitna monogram mmmm.

  Gilla

 3. Vilka fina dagboks broderier du gjort Monika, fantastiskt så talande. Broderandet har verkligen en lekande kraft. Hälsningar från en brodös i Märsta.

  Gilla

 4. Tack alla ni som har hört av er det har glatt mig mycket, tyvärr är mina fötter felvänd den skall vara på andra hållet. Just nu har jag bara ett par stygn kvar på min sista bild. Men jag har nya projekt på gång. När jag nu har börjat att brodera går det inte att sluta. Till er alla ha en bra broderidag.
  Kram

  Gilla

 5. Monika!

  Fina broderier. En teknik som jag kan avundas (mitt broderande är mer taffligt och spretigt), men jag känner igen en del av det du beskriver;
  Att man knappt kan sluta, att det är en hjälp när man varit sjuk. Mina första fria broderier, tror jag, var efter ett hjärtingrepp, där jag gjorde 7 små hjärttavlor, och verkligen var en bearbetning av den ångest jag då kände.

  Dagboksbroderierna – inte hinner du väl brodera en dag på en dag?

  Hoppas ditt broderande hjälpt dig på väg att bli friskare och att du fortsätter att sitta i din broderihörna i förmiddagsljuset,

  Gilla

 6. Jättefina bilder! Otroligt inspirerande! Fint med vardagsbilder. Jag vill jättegärna se mer, kanske en artikel i tidningen eller en utställning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.