Är du en av dem som, förutom att brodera, också tycker om att pyssla/syssla/hantverka med papper? Då bör du införskaffa Monica Langswes bok Papper och stygn (Hemslöjdens förlag, 2016) tycker jag. Den är inte bara för den som vill prova på att binda böcker, utan innehåller alla möjliga trevliga projekt.

Recension av Papper och stygn av Monica Langwe

Stygn behöver ju inte bara handla om broderi som dekoration på tyg, utan kan också användas på papper eller för att binda ihop papper till anteckningsböcker och album. Det är när fantasin får leka fritt det blir riktigt spännande, och den här boken ger verkligen lust att experimentera.

Bild ur boken Papper och stygn

I boken Papper och stygn finns beskrivningar, med steg-för-steg-illustrationer och inspirerande foton, på små projekt som passar i en brodös kit, eller varför inte som present till en vän? Gör till exempel en hemmagjord prylkarta för knappar, broderibågen eller till dina garner, eller varför inte ett kinesiskt syetui eller ett litet ficketui i papp till nålarna?

För den som har det trassligt hemma finns en fiffig beskrivning på hur man viker en bobin i form av en stjärna. Origami-magi! De är helt enkelt förtjusande, och lite roligare än dem i plast som finns i min broderilåda.

Bild ur boken Papper och stygn

Själv älskar jag att binda böcker, och har hållit på och experimenterat själv i många år. Papper som sys ihop med stygn blir ju ofta utmärkta böcker, och det behöver inte vara så avancerat egentligen. I den här boken finns ett flertal beskrivningar som jag är sugen på att prova, från de allra enklaste med enarkshäftning till såna där snygga anteckningsböcker där man ser stygnen på ryggen av boken. Här finns japanskinspirerade hålbindingar som får det att vattnas i munnen. Och Langwe skriver lockande:

”För den broderiintresserade finns här möjlighet att experimentera med olika stygnkombinationer.”

Detta och mycket mer rymmer den här spiralbundna volymen, komplett med materiallära och prover på olika papperskvaliteter längst bak.

Bild ur boken Papper och stygn

Text: Hanna Andersson
Foto: Hemslöjdens förlag

PS: För den oinvigde kan det kanske tyckas som att papper och stygn inte hör ihop, som om stygn borde sättas på hållbart tyg, men så behöver det inte vara. Man får göra precis som man vill! Ni som följer vad som händer på hemsidan har sett serien om våra medlemmar som på ett eller annat sätt provat att brodera på papper. Ni som missat eller vill bli inspirerade igen klicka här: Vi som broderar på papper. Håll nålen glödande!

5 reaktioner till “Papper och stygn av Monica Langwe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.