Britt Dahnés broderade jeans

Den här veckan är det Internationella Kvinnodagen, vilket vi självklart firar även här. Så här beskrivs dagen på wikipedia: ”Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

Vid Förenta nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder.”

Britt Dahnés broderade jeans
Här är en närmare titt på brodösen Britt Dahnés jeans, där hon broderat tecknet för fred över en fläck som inte gick bort. Foto: Hanna Andersson

Älska mig för den jag är
Älska mig för den jag är, broderat av Tuulikki Andersson. Se broderiet på Viserums konsthall i sommar. Foto: Tuulikki Andersson

Själv har jag tänkt på feminism och girl power i veckan, och hur det relaterar till hantverk, craftivism och betydelsen av att få uttrycka sina rädslor – liksom möjligheten att uttrycka sina styrkor och superkrafter.

Broderiet är ett underbart sätt att uttrycka sig med, inte bara genom att brodera konkreta texter och uttryck, utan genom att det ger oss möjlighet att uttrycka allt det vi bär inom oss. Det är ett sätt att kommunicera med textil som jag tycker är oslagbart.

Jag har samlat en del av mina inspirationer på Pinterest:

DIY Feminism Pinterest board for craft and creativity, curated by iHanna

Jag har kallat min ”anslagstavla” DIY Feminism – Do it Yourself Feminism, en slags gör-de-själv-feminism.

För vem ska göra om världen, om inte vi?

Text: Hanna Andersson

2 reaktioner till “8 mars – En högtidsdag att fira

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.