Fritt broderi: Maskrosblomma

Ibland kan det vara lite udda saker som sätter igång en process. Jag var på en seniorträff i Botaniska trädgården i Lund där Växtfärgning var på programmet. Här användes maskrosens rötter till att färga ullgarn med. Jag gick hem och prövade med några linneservetter och bomullstyg eftersom jag ville brodera på det i stället. Efter alunbetningen hade den blivit en liten brundaskig förändring av färgen… men inget sensationellt hände…

Fritt broderi: Maskrosens rot

Samtidigt hörde jag att man först skulle tanninbeta tyget, innan alunbetningen, för att det skulle ta emot färgen bättre. Ny runda, och denna gången hade jag utvidgat mitt färgande till rötter, blad och blommor. Som tur var hade jag markerat med olika sytrådsfärg vilka lappar som varit i vilken balja – det var nämligen inte lätt att se skillnaden. Slutresultatet blev en ytterst sparsam färgskillnad åt det bruna hållet för rötterna, åt den gröna för bladen och gula av blommorna.

Fritt broderi: Maskrosens blad

Efter denna långsamma process – som tog ett par dagar – började jag brodera på mina tre olika lappar: rot, blad och blommor. De skulle bilda en maskrostriptyp. Nöjd med själva broderandet blev jag trots allt, även om färgningen inte blev någon höjdare.

Sophies broderade maskrosor i ram

Just nu hänger de på en utställning på Pilegården i Staffanstorp i både juni och juli där lokalgrupperna ställer ut tillsammans med några verk från Malmögruppen.

Text och foto: Sophie Holmblad

** Se även: Tidigare inlägg om Blomsterbroderi

Glad midsommar önskar vi er alla!

7 reaktioner till “Triptyk av maskrosor

 1. Jag tycker mycket om växtfärgning. Jag har provat allt möjligt t.ex. björnbär, rödlök, gul lök, rödkål, svarta bönor, nypon, te, gurkmeja m.m. Det finaste blir renfana. Det blir en underbar ljust grönt färg av de gula knapparna.
  Det har för det mesta blivit bra. Roligt också att lägga till rostiga spik i vattnet.
  Men jag har aldrig provat maskrosor. Ska prova det i sommar.
  Dina broderier är härliga!

  Gilla

 2. Vad spännande att höra om din process med färgningen. Och maskrosens olika delar – väldigt bra. Jag är också fascinerad av maskrosor, har gjort något broderi jag kallar för Maskrosbarn.

  Gilla

 3. Konstigt egentligen att maskrosen är ett ogräs. Den är ju så gul och vacker när den blommar och så rolig att blåsa på när den är utblommad.
  Fina broderier Sophie!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.