Kirke som lockar Odysseus
Detalj ur Odysseus som påbörjades under Ulla Anderssons workshop. Det är Kirke som lockar Odysseus att stanna i stället för att fara hem till den väntande Penelope.

Broderihäxorna har varit på sommarträff i Berg

För andra gången möttes Broderihäxorna i småländska Berg, tre mil norr om Växjö, för att under fyra intensiva dagar lära sig mer om broderi och färg samt uppleva författaren Elin Wägners landskap. Kvastarna lämnade vi hemma och for i stället med SJ till Alvesta där bil väntade för att ta oss till den ekologiska bondgården Sjöborgen med utomhusrestaurang med fläsk och raggmunk på menyn.

Broderihäxorna ivrigt broderande sista dagen
Broderihäxorna ivrigt broderande sista dagen.
F.v. Lena, Inger, Siw, Gingen, Gunilla

Två häxor hade förmånen av att bo i Elin Wägners hus och författarmuseum där sommarens utställning av gruppen Korona med glamorösa plagg sydda av gamla kaffedukar och korsstygnsbroderier fortfarande fanns kvar att beundra. Resten inkvarterades hemma hos Marianne, som handlat mat och vin och bakat bullar inför besöket. Vädret var fint och vi satt ute på altanen och broderade.

Dag två var det akvarellworkshop hos Maria Ahl Zanier i byn. För flera av oss var det första gången efter skoltiden som vi försökte oss på att skapa med vattenfärg. Maria ledde oss genom övningar och avslöjade flera små tricks, det mest häpnadsväckande var hur lätt det är att måla björkstammar.

Broderihäxorna på broderiworkshop hos Ulla Andersson som visar Annika och Gingen hur man broderar människor.

Dag tre for vi till Ulla Andersson i Uggleryd, en broderande konstnär som tre gånger varit med på Vårsalongen, i år med verket Rosa stolen, som inköpts av Nationalmuseum. Ullas specialitet är att brodera människor och även här avslöjades knep – t.ex. att använda jättetunn tråd – som vi kommer att ha stor glädje av i vårt nästa projekt.

Broderihäxorna
Broderihäxorna på Bergslunds altan ivrigt broderande, pratande och drickande kava

Under vår fjärde dag tillsammans fortsatte vi med uppgifter vi fått av Ulla. Broderihäxorna i Stockholm bildades 2005 och består av 8-10 kvinnor. Vi träffas varannan vecka och ägnar oss åt stafettbroderi, d.v.s. väljer ett tema, sätter igång och sen vandrar broderiet vidare till nästa. Under året har vi haft Odysseus irrfärder som tema, vilket innebär att vi läst stora delar av boken samt googlat efter konstnärliga uttryck för att skildra hans färd.

Inför nästa år förbereder vi oss genom att läsa Anna Karenina. ”Broderi med litterär inspiration” kallar vi det!

Broderihäxorna efter akvarellworkshop hos Maria Ahl Zanier i Berg med färdiga resultat. Från vänster bakre raden; Annika, Siw, Ulla, Lena, Gingen. F.v. främre raden; Inger, Marianne, Gudrid, Gunilla

Text och foto: Marianne Enge Swartzt

tillsammans med Lena Andersson, Gingen Klang, Siw Zettergren, Annika Sherwin, Inger Sundström, Gudrid Malmsten, Kristina Odebrandt, Gunilla Ottosson och Eva Herrman Björnung.

En reaktion till “Broderihäxorna på workshop i Småland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.