Som jag skrev tidigare bjöd vi in Henriette Ousbäck till oss i Tokbrodöserna, för att hålla kurs. Även några medlemmar ur Södertäljes andra lokalgrupp, Trådsmedjan, var med, vilket var trevligt. Jag broderade så intensivt att jag hade ont i fingrarna på kvällen, men då hade vi hemläxa, så det var bara att fortsätta och fästa trådar en stund vid tv:n.

En av de bästa sakerna med att gå kurs, är när läraren har med sig exempel på sitt eget arbete, så att man får titta på dem på riktigt. Jag har sett massor av Mossa och Mylla-broderier på internet, men nu fick vi ta del av Henriettes egna broderier.

En del oramade, andra i vita lådramar som hon släpat med sig hela vägen från Göteborg. Det var verkligen uppskattat, och fantastiskt.

Alla broderierna påminner om varandra på något sätt, samtidigt som de verkligen är olika. De organiska i fritt broderi kommer verkligen fram i dessa fyrkanter, där man nästan känner doften av fuktig höstskog och mylla, och bland havssalt och tång.

I Henriettes bilder syns franska knutar, virade trådar, applikation av löv utklippta ur tyg, bullion-stygn, pärlor, luddigt garn, fastsydda trådnystan, läggsöm och ett myller av små upp-och-ner-stygn.

På ett av de mer lavaliknande broderierna har hon sytt en mängd vackra små stjärnor, med spindel-stygn, och det demonstrerade hon för dem på kursen som inte provat det tidigare.

Här är fler av hennes broderier i sin helhet eller som detalj/närbilder. Hoppas ni finner dem inspirerande.

Ni som inte läser Henriettes blog, Fibertiger, bör absolut börja göra det genast, för där får man veta det senaste nytt om broderiutställningar och textilkonstnärer. Besök också Henriettes hemsida, på www.henrietteousback.com, där hon för en broderidagbok och har flera gallerier med sina egna konstverk, som till exempel mossa och mylla broderier i svart och vitt… Ja då är det förstås inte en mossig skog, utan snötäckta landskap. Så vackert!

Följ fantasin dit den leder dig.

Text och foto: Hanna Andersson

Tidigare inlägg från Södertäljes lokalgrupp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.