I oktober 2011, för lite mer än 6 år sedan, nylanserades Broderiakademins hemsida med ett modernare utseende, nya funktioner (som att prenumerera på inläggen via e-post) och möjlighet för medlemmarna att kommentera och vara mer aktiva här.


Det var jag, Hanna Andersson, som tillsammans med dåvarande styrelse tog beslutet att satsa på en informativ hemsida öppen för alla, även icke-medlemmar. Det gjorde vi eftersom vi ansåg att det låg i linje med Broderiakademins riktlinjer, som ni säkert redan vet handlar om att främja broderiet som konstnärligt uttrycksmedel, öka medvetenheten om dess historia samt främja broderiets vidareutveckling. Vilken fantastisk resa det varit, tillsammans med er alla!

Föreningen, liksom hemsidan, har för mig alltid handlat om just det: att låta broderiet möta en bred publik och ”vara ett forum för att stärka samhörigheten mellan dem som arbetar med broderi.” Ja, mellan oss som broderar.

Min resa i Broderiakademin

Jag blev invald i Broderiakademins styrelse redan 2009 och dessutom ville de ha med mig i redaktionen för medlemstidningen.  Att göra layout började jag med till nummer 1-2 2013, då det var jubileumsår, då jag också gjorde layouten till Broderiakademins bok Broderade berättelser, som alla medlemmar fick ett exemplar av! Det var mycket jobb, men också kul att få vara del av ett så stort projekt och de efterföljande utställningarna vi lyckades ordna. Jag hoppas på fler såna initiativ i framtiden från föreningen.

År 2015 vid årsmötet i Södertälje, kände jag mig färdig med styrelsearbetet, och avgick efter sex år i föreningens tjänst. Men jag har fortsatt mitt redaktionsarbete fram till slutet av 2016, eftersom jag älskar att skriva och göra layout. Under förra året, 2017, har jag bara arbetat med layouten till tidningen, och inte varit med i redaktionens arbete. Men nu avslutas även detta jobb.

Detta betyder att jag varit medarbetare på ett eller annat sätt i 17 tidningar, om jag räknat rätt.

Vad jag pysslat med…

Jag är utbildad journalist och har tidigare jobbat med webbdesign, så det kändes rätt för mig att så fort jag blev medlem vara en del av tidningsredaktionen, och senare att förvalta och uppdatera hemsidan. Några av åren har Madde varit med och uppdaterat här också, och styrelsen har skickat in sina rapporter nästan utan att jag påmint dem.

Vad har jag då pysslat med här på hemsidan? Jag har sett till att allt fungerat, och loggat in varje vecka under dessa år, även om det inte alltid synts utåt. Jag har uppdaterat plugin och WordPress-databasen, godkänt kommentarer, redigerat texter och bilder, svarat medlemmar, vidarebefordrat frågor till de som kan mer än jag, försökt sprida intressant information om broderi i världen, lagt upp Världsbroderidagens manifest på flertalet språk, lagt till nya broderier i galleriet samt uppdaterat kalendariet med utställningar som lokalgrupperna (och ibland även museer och privatpersoner) skickat in, samt lagt in information om större utställningar jag fått nys om själv. Man skulle kunnat gjort så mycket mer, speciellt för att locka nya, yngre medlemmar – men jag är ändå nöjd med mitt bidrag.

Tack för mig

Jag broderade en del korsstygnsmönster när jag var tonåring, men när jag gick med i Broderiakademin och min lokalgrupp Tokbrodöserna, var jag helt ny inför alla möjligheter som fritt, konstnärligt broderi erbjuder. Jag har genom research, workshops, nya vänner, kurser och intervjuer jag gjort till medlemstidningen lärt mig otroligt mycket under de här åren. Jag är väldigt tacksam till Elsa som startade föreningen och låtit den bli vad den är idag, samt till alla er som skickat in bilder av fantastiska broderier, kommit med uppmuntrande kommentarer och betalat in er medlemsavgift för att stödja fortstatt arbete med att främja broderiet i Sverige och i världen.

Tack till er alla!

Jag avslutar mitt arbete som informell informatör för Broderiakademin, och kommer inte att göra layout för tidningen i fortsättningen – men självklart kommer jag fortsätta brodera!

Mitt senaste projekt är till exempel onlinekursen Brodera hjärtan!

Jag vill fortsätta främja broderi, genom min Facebookgrupp Fritt Broderi och genom det jag gör, skriver och delar med mig av samt genom att fortsätta driva min engelska blogg.

Tack och hej,
/Hanna Andersson

8 reaktioner till “Tack och hej från Hanna

 1. Tack Hanna för allt arbete du lagt ner i föreningen. Hemsidan är jättefin och lättmanövrerad. Tidningen längtar man alltid efter, sparar och läser omigen.

  Gilla

 2. Jag instämmer med de andra, tack för allt engagemang du har lagt ner på BRAK tidning m.m. m.m. Vilken tur att du inte lämnar broderandet också, vilka härliga hjärtan du gjort!

  Gilla

 3. Tack Hanna !Vart har dessa 6 år tagit vägen ? Minns tydligt när du axlade uppgiften angående hemsidan och tidningen !! Du har varit en sann idespruta och visat stort engagemang !! Lycka till i fortsättningen !

  Gilla

 4. Oj, vad tråkigt Hanna, att du försvinner från den plats där jag fått hjälp snabbt och lätt under de ganska få år jag varit med i Akademin. Önskar dig lycka till framöver.

  Gilla

 5. Hanna! Du har gjort ett fantastiskt proffsigt jobb. Tack!
  Härligt att Du fortsätter med det fria broderiet.
  Med nål, tråd + datakunskap kommer man långt.

  Gilla

 6. Hej Hanna! Ditt arbete har betytt oerhört mycket för Broderiakademins framgångar. Du har satt djupa spår i den savenska samtida broderivärlden. Du blir saknad. Lycka till med din fortsatta karriär. Personligen har jag alltid känt att du bemött mig med hjärtat, Hanna! Kram och TACK!

  Gilla

 7. Hej Hanna! Här ser jag plötsligt dina Tack-och-hejrader.

  Jag vill tacka dig för allt arbete du lagt ner, som gjort vår tidning och hemsida verkligt proffsiga och intresseväckande. Värdiga att vara de enda publikationer som finns i Sverige med inriktning på fritt Broderi.
  När du nu går vidare önskar jag dig lycka till i nya arbetsuppgifter!

  Varma hälsningar och tack från Elsa

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.