Margaretha Eriksson Abenius

Här fortsätter vi att berätta om våra medlemmar i Täcklebo broderiakademi i hela landet.
Margaretha Eriksson Abenius är konstnär och gästutställare hos Konsthantverkarna Karlstad.
Hon är aktuell med utställningen Vilda granar och människor textila bilder och objekt på Malingsbo Herrgård i Dalarna.

Margaretha Eriksson Abenius Textila Bilder. Utställningen pågick på Konsthantverkarna Karlstad, mars 2021. För mer information följ länken https://www.konsthantverkarnakarlstad.se/

Hur kommer det sig att du började brodera?
Jag har arbetat med lite olika material och tekniker, keramik, grafik, måleri mm men har insett att jag trivs bäst med textila material. Har haft en vävande, broderande och stickande mamma, mostrar och andra slöjdande runt mig när jag växte upp. Jag började nog brodera mer av en slump när jag upptäckte att en linje sydd med svart sytråd blir som en tecknad eller ristad linje. Många små stygn kan bli en struktur. 

Vad föredrar du för motiv och varför? Vill du berätta något med dina bilder?
Bilder ÄR ju berättelser. Jag gör bilder på händelser i vardagen, dagboksbilder kanske man kan säga. En promenad i skogen, en fågelflock, en utflykt, en skidtur, stämningar; sådant man är med om i livet.

Föredrag du ett visst material framför andra?
Jag arbetar gärna på material som varit med om något, som liksom har en egen berättelse. Jag har till exempel använt bitar av gamla segel, tältduk, gamla draglakan osv när jag målat tempera. Nu när jag mest broderar använder jag gärna ärvda, gamla, slitna och trasiga handdukar. (Inte dom hela, fräscha, jag lovar.) Jag syr med svart sytråd och syr kanske fast tygbitar. Ibland målar jag med akvarellfärg.

Vad är roligast med broderi och varför?
Att det finns så många möjligheter, man kan prova sig fram tills man hittar det uttryck man söker. Jag har en idé om vad det ska bli, men jag ritar inte upp i förväg.

Vad inspirerar dig?
Vardagliga situationer mest. Men det är ju så att jag är född och uppvuxen i en liten by i skogen i Bergslagen och tillbringar ganska mycket tid där numera också. Det finns ju med i mina bilder, granarna, djuren, ljuden och årstidernas gång. Jag funderar också mycket på vårt förhållande till skogen och miljön i dessa tider med utarmning av den biologiska mångfalden och det förändrade klimatet.

Läs mer om Margaretas konst här: http://www.margarethaeriksson.abenius.se/