Bilden publiceras med tillstånd av Livrustkammaren

År 2011 tog en av Broderiakademins lokalgrupper initiativet till att instifta en dag för att fira broderiet. Världsbroderidagen infaller numera varje år den 30 juli – mitt i den härliga svenska sommaren!

Världsbroderidagen 2023

Låt oss tillsammans fylla internet med fantastiskt broderi!

Information about World Embroidery Day in English here

Det är Broderiakademins lokalgrupp Skåne SY-d, med Kerstin Nettelblad i spetsen, som ligger bakom initiativet. Vi hoppas att alla som uppskattar broderi vill vara med och fira dagen – i stort eller smått, offentligt eller hemma!

Ur broderimanifestet:

”Vi vill uppmärksamma broderiet som fri skapande handling, som kan leda till fria, kreativa tankar och idéer. Vi vill knyta samman våra broderitrådar från en nordlig privilegierad del av världen med stygn som sys av broderande systrar och bröder jorden runt.

Vi vill vara en del av en lustfyllt skapande fredsrörelse.

Gör den 30 juli till en skapande dag för fred, frihet och jämlikhet.”

Hämta hem broderimanifestet här

Skriv ut vimplarna

Broderivimpel att skriva ut (pdf)

Tidigare artiklar på hemsidan som handlar om Världsbroderidagen.

Brodera ATC kort

Om ATC
Den schweiziske konstnären Vänci Stirnemann uppges vara upphovsman till konceptet, som utgick från fotbolls – och hockeybilder. I slutet av 1990-talet introducerade han idén att själv göra egna konstnärliga kort och byta dem med andra. På nätet spreds idén med ATC-kort.

Ett ATC-kort har en given storlek som anges i ich: 2,5 x 3,5 inch i centimeter blir det 6,4 x 8,9 cm. Formatet gör att korten passar i de speciella samlarplastfickor som finns att köpa för fotbolls -eller ishockeybilder.

Täcklebo broderiakademin har ibland ordnat bytescirklar för ATC-kort. Du kan ordna en cirkel på något roligt tema bland dina vänner eller i lokalgruppen.

Kanske något för världsbroderidagen den 30 juli