År 2011 tog en av Broderiakademins lokalgrupper initiativet till att instifta en dag för att fira broderiet. Världsbroderidagen infaller numera varje år den 30 juli – mitt i den härliga svenska sommaren!

Världsbroderidagen 2021

År 2021 uppmärksammar Täcklebo Broderiakademi Världsbroderidagen tillsammans med Livrustkammaren, med en broderiutmaning som kommer att pågå under juli månad och final den 30 juli.

Hur går utmaningen till?

Ur Livrustkammarens samlingar väljer du ut ett föremål som du kopierar, tolkar eller inspireras av. Det kan vara ett broderi som finns i samlingarna, men det kan också vara en rustning, ett vävt mönster, en sko eller varför inte en vagn? Endast din fantasi sätter gränser!

Mellan 1 och 30 juli broderar du (fast det går bra att tjuvstarta innan… ).
Du får gärna dela med dig av dina framsteg under arbetets gång.

30 juli (eller dessförinnan om du blir klar tidigare) redovisar du ditt arbete med en bild på förlagan tillsammans med ditt färdiga arbete.

Var kan du publicera dina bilder?

Instagram under hashtaggen #världsbroderidagen2021, #broderijuli. Tagga gärna Livrustkammaren, #täcklebobroderiakademi och #broderiakademin så att vi kan följa och dela ditt arbete!

Facebook i gruppen Världsbroderidagen 2021

Facebook i Livrustkammarens evenemang

Livrustkammaren kommer att lägga ut bilder på några föremål, med kortare beskrivningar som inspiration i ovanstående evenemang. Det går utmärkt att använda dessa som förlaga.
Eller du kan välja helt fritt bland Livrustkammarens tusentals föremål som finns tillgängliga i deras föremålsdatabas. Du hittar databasen här Glöm inte att filtrera svarsresultaten på Livrustkammaren.

Alla bilder i databasen är fria att använda.

Låt oss tillsammans fylla internet med fantastiskt broderi!

Information about World Embroidery Day in English here

Det är Broderiakademins lokalgrupp Skåne SY-d, med Kerstin Nettelblad i spetsen, som ligger bakom initiativet. Vi hoppas att alla som uppskattar broderi vill vara med och fira dagen – i stort eller smått, offentligt eller hemma!

Ur broderimanifestet:

”Vi vill uppmärksamma broderiet som fri skapande handling, som kan leda till fria, kreativa tankar och idéer. Vi vill knyta samman våra broderitrådar från en nordlig privilegierad del av världen med stygn som sys av broderande systrar och bröder jorden runt.

Vi vill vara en del av en lustfyllt skapande fredsrörelse.

Gör den 30 juli till en skapande dag för fred, frihet och jämlikhet.”

Hämta hem broderimanifestet här

Skriv ut vimplarna

Broderivimpel att skriva ut (pdf)

Tidigare artiklar på hemsidan som handlar om Världsbroderidagen.